Povišice za penzionere i zaposlene u javnom sektoru

0
Isplata minimalca
Foto: Naša mesta

Povišice za 1,7 miliona penzionera od januarske penzije već je moguće izračunati u dinar, a rast plata u javnom sektoru, u procenat, zvanično je obelodanjen juče. Veća primanja tako treba da očekuju i najstariji, ali i oko 400.000 zaposlenih u javnom sektoru – medicinski radnici, profesori, vojnici, javna uprava…

Svi medicinski radnici dobiće prvo do petka jednokratnu pomoć od po 10.000 dinara, a potom će 120.000 zaposlenih u zdravstvu, od 1. januara naredne godine, dobiti i povišicu zarada od pet odsto.

Plate će istovremeno biti uvećane i u ostatku javnog sektora, ali po drugačijoj „formuli“. Njima će, naime, januarska, februarska i martovska plata biti uvećana za 3,5 odsto. Potom, od 1. aprila njihove zarade će rasti još 1,5 odsto, tako da i njima ukupno povećanje bude pet procenata.

Prošle godine, podsetimo, zarade u javnom sektoru povećane su u novembru u proseku za osam do 15 odsto. Najveći rast tada su dobile medicinske sestre i tehničari – 15 odsto, dok su doktori u zdravstvu i zaposleni u nauci i kulturi dobili povećanje od po 10 procenata.

Povišicu od devet odsto dobili su zaposleni u prosveti, sudije, tužioci, zaposleni u sudovima i tužilaštvima, kao i radnici u ustanovama socijalne zaštite i pripadnici bezbednosnih službi i snaga. Zaposleni u državnoj upravi dobili su povećanje od osam odsto.

Plate svim zdravstvenim radnicima država je ponovo povećala u aprilu ove godine, u jeku pandemije korona virusa, i to za 10 procenata.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime