Naslovna Gradovi i opštine Požarevac: Potpisan ugovor za izgradnju postrojenja za preradu otpadnih voda

Požarevac: Potpisan ugovor za izgradnju postrojenja za preradu otpadnih voda

0
prerada otpadnih voda
Foto: Grad Požarevac

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u Vladi Republike Srbije Tomislav Momirović potpisao je danas sa gradonačelnikom Požarevca Sašom Pavlovićem, direktorom JP Vodovod i kanalizacija Požarevac Aleksandrom Dimitrijevićem i direktorom KFV predsedništva u Srbiji Rudigerom Hartmanom ugovor za realizaciju izgradnje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i kanalizacione mreže u tom gradu.

Momirović je podsetio na to da se u okviru dugogodišnje saradnje sa Nemačkom razvojnom bankom KFV sprovode projekti u oblasti vodosnabdevanja, otpadnih voda i upravljanja čvrstim otpadom, pri čemu će za ekološku infrastrukturu u Požarevcu biti opredeljeno 18,2 miliona evra.

On je napomenuo da je postojeće postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda izgrađeno šezdesetih godina, pa se zbog njegovih ograničenih tehničkih kapaciteta, celokupna količina sakupljenih otpadnih voda ispušta bez prečišćavanja u Brežanski kanal i Veliku Moravu, što mora da se prekine.

Hartman je rekao da je uspešnom zajedničkom saradnjom obezbeđeno preko 300 miliona evra pomoći za preko 20 opština, odnosno za 1,6 miliona stanovnika u Srbiji koji su osetili ili će tek osetiti korist od projekata koji se sprovode.

Pavlović je istakao da će, nakon realizacije ovog projekta Požarevac biti grad koji ispunjava sve ekološke standarde, a sve prednosti osetiće u decenijama koje su pred nama.

Izgradnjom centralnog prostrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Požarevcu kapaciteta 77.000 ekvivalent stanovnika investicione vrednosti 14,6 miliona evra, obezbediće se prečišćavanje otpadnih voda za grad Požarevac  i sela Lučica, Poljana i Prugovo, gde živi oko 50.000 stanovnika.

Pored ovog postrojenja, biće izgrađena i jedinica za solarno sušenje kanalizacionog mulja, investicione vrednosti 3,6 miliona evra, koja će omogućiti odlaganje otpadnog mulja na ekonomičan i ekološki prihvatljiv način.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime