Potpisan ugovor o proizvodnji električnih automobila u Kragujevcu

0
električni automobili
Foto: Ilustracija, Pixabay.com

Ugovor o finansiranju proizvodnje električnih automobila u fabrici kompanije Fijat u Kragujevcu, vredan 190 miliona evra potpisan je danas u Predsedništvu Srbije.

Ugovor su potpisali ministarka privrede u Vladi Republike Srbije Anđelka Atanasković i izvršna direktorka privrednog društva Fijat Krajsler Automobili Srbija Kragujevac i direktorka Globalne korporativne kancelarije kompanije Stelantis Silvija Verneti Blina.

U obraćanju nakon potpisivanja ugovora, predsednik Aleksandar Vučić je istakao da je vrednost investicije 190 miliona evra, a da će Republika Srbija dati svojih 48 miliona evra.

Kako je naveo, sada ide tranzicioni period do 2023. godine, a već od 2024. godine trebalo bi da počne proizvodnja.

Predsednik je naglasio da je ova investicija važna ne samo za Kragujevac i Šumadiju, već i za celu Srbiju, jer podrazumeva dodatni rast za našu zemlju.

Izvršni direktor Stellantisa Karlos Tavareš najavio je da će se novi kompaktni automobil, koji tek treba da bude imenovan, proizvoditi u Kragujevačkoj fabrici, kao naslednik modela Fiat 500L koji se trenutno proizvodi, navedeno je u saopštenju iz kompanije Stellantis.

– Fabrika takođe može da bude konfigurisana tako da podrži potencijalne dodatne količine drugog vozila, na osnovu kontinuiranog unapređenja performansi, naveo je Tavareš.

On je rekao da će nova platforma, namenjena za električna vozila, odgovarati savršeno proizvodima iz A, B i C kategorije i unaprediće efikasna i čista rešenja za gradsku mobilnost naših brendova.

– Zajedno sa zainteresovanim stranama iz Srbije, građanima ćemo ponuditi slobodu kretanja i borbu protiv globalnog zagrevanja putem čistih, bezbednih i pristupačnih rešenja. Ovo zahteva pristup od 360°, od cene energije do podsticaja koji podržavaju zaokret tržišta ka električnim vozilima. Kombinacija tih aktivnosti će staviti Srbiju i Evropu u čvrstu poziciju u pogledu energetske tranzicije ka pristupačnoj i održivoj mobilnosti, zaključio je Tavareš.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime