Porez će, osim frilensera, plaćati i gastarbajteri?

0
Foto: Pixabay.com

Udruženje frilensera i preduzetnika Srbije navodi na svom sajtu da prema važećem Zakonu o porezu na dohodak građana, država porez i doprinose za penzijsko i zdravstveno osiguranje može zahtevati ne samo od frilensera, već i od državljana koji rade i žive u inostranstvu.

Kako se navodi u tekstu na njihovom Udruženja, u članu 7. zakona stoji da „obveznik poreza na dohodak građana je rezident Republike Srbije za dohodak ostvaren na teritoriji Republike Srbije i u drugoj državi. Naime, svi državljani Srbije koji potpadaju pod definiciju rezidenta po pomenutom Zakonu, dužni su da plate porez i doprinose“.

Podsećaju da je rezident Republike, u smislu ovog zakona, fizičko lice koje na teritoriji Republike ima prebivalište ili centar poslovnih i životnih interesa, ili na teritoriji Republike, neprekidno ili sa prekidima, boravi 183 ili više dana u periodu od 12 meseci koji počinje ili se završava u odnosnoj poreskoj godini.

Objašnajvaju da formulacija „ili“ znači da je dovoljno da ispunite jedan uslov kako biste po tom zakonu bili tretirani kao rezident koji mora da plaća porez i doprinose.

– Na primer, preselili ste se u Nemačku pre deset godina i radili tamo, ali niste odjavili prebivalište iz Srbije. Ili, odlazili ste na privremen rad u neku zemlju Evropske unije na 90 dana, vraćali se u Srbiju, a onda opet išli na rad. Bez obzira na to što ste platu zaradili u inostranstvu, Srbija vas obavezuje da njoj platite porez i doprinose za PIO i zdravstveni fond – navodi se na sajtu.

Foto: Pixabay.com

Kako navodi Udruženje, porez je 10% poreske osnovice, a doprinos za PIO i zdravstveni fond 25,5%, odnosno 10,3% cele zarade.

Ako je porez na vašu platu plaćen u drugoj državi, iz Udruženja navode da možete biti oslobođeni dela poreza Srbiji, ukoliko su ispunjena dva su uslova. Prvi je da Srbija sa tom državom ima ugovor o izbegavanju dvostrukog oporezivanja, a drugi je da imate dokaz da je porez za vašu platu već plaćen u inostranstvu.

– U zakonu o doprinosima i zakonu o porezu nema pomena o oslobađanju od doprinosa. Dakle, to što ste uplaćivali penziono osiguranje u neki inostrani fond ne oslobađa vas nužno obaveze prema Srbiji. I dalje možete biti dužni da platite doprinos za PIO i zdravstveni fond Srbije. Kao poreskom rezidentu, gde god da se nalazite i gde god da radite, Srbija od vas može zahtevati doprinose. Ukupno 35,8% svake zarade morali biste platiti Srbiji na to ime. Porez ne morate platiti samo ako je u inostranstvu plaćen veći porez nego što bi bio u Srbiji. Doprinose morate – navode iz Udruženja.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime