Poreska uprava objavila Tehnički vodič o novom modelu fiskalizacije

0
subvencije za fiskalizaciju
Foto: Ilustracija, Pixabay.com

Poreska uprava objavila je Tehnički vodič sa uslovima i karakteristikama elemenata elektronskog fiskalnog uređaja radi odobravanja za upotrebu u sistemu e-fiskalizacije, koji bi trebalo da se primenjuje od 1. jula.

Vodič sadrži definicije pojmova, odeljak o elektronskim fiskalnim uređajima (EFU) sa pododeljcima o bezbednosnom elementu, procesoru fiskalnih računa i elektronskom sistemu za izdavanje računa, kao i deo o fiskalnim računa u kojem je detaljno opisana procedura kreiranja računa, njegov sadržaj, i vrste fiskalnih računa koji će biti u opticaju.

Novi model fiskalizacije u Srbiji bi trebalo da počne sa primenom od 1. januara 2022. godine.  Implementacija će biti potpuno besplatna za privredu, jer će teret fiskallizacije snositi država sa tri milijarde dinara koje su izdvojene budžetom za ovu godinu, najavilo je ranije Ministarstvo finansija.

d 1. januara naredne godine, svi subjekti u javnom sektoru imaće obavezu da primaju, čuvaju i izdaju elektronske fakture, a postepeno će se ta obaveza uvoditi i za privatni sektor za koji će elektronsko fakturisanje biti obavezno od 1. januara 2023. godine.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime