Počinje borba za mesto u specijalizovanim srednjim školama

0
Foto: Ilustracija, Pexels

Prijemni ispiti za upis u specijalizovana odeljenja srednjih škola trajaće do 19. maja, najavljeno je iz Ministarstva prosvete.

Prijemni ispiti se organizuju u cilju provere posebnih sklonosti potrebnih za upis u umetničke, baletske, muzičke škole, specijalizovana odeljenja gimnazija i specijalizovane gimnazije poput Filološke, Sportske i Matematičke, prenosi Tanjug.

U ovim školama postoji 4.928 slobodnih mesta, a prijavilo se 7.200 kandidata. Đaci koji žele da se upišu u baletsku i muzičku školu polagaće ispit 17, 18. i 19. maja od 10 časova. Učenici sa posebnim sposobnostima za računarstvo i informatiku, fiziku, kao i đaci sa posebnim sposobnostima za geografiju i istoriju ispit je zakazan za 18. maj. Za upis u bilingvalna odeljenja prijemni će se održati 18. i 19. maja. Oni koji žele da upišu Matematičku gimnaziju i specijalizovana matematička odeljenja rešavaće zadatke 19. maja od 10 do 12 časova.

Preliminarni rezultati prijemnog ispita (detaljna obaveštenja u srednjim školama koje sprovode prijemni ispit) biće od 13 do 21. maja. Konačni rezultati prijemnih ispita biće objavljeni od 14. do 22. maja.

Iz Ministarstva ističu da pripeme za završni ispit, koji učenici polažu na kraju školske godine, teku po planu. Navedeno je da je održan probni završni ispit, na kojem su učenici imali priliku da se upoznaju sa procedurama i provere svoje znanje pred održavanje završnog ispita koji je planiran za 17, 18. i 19. jun.

Za upis učenika u prvi razred srednje škole za školsku 2024/2025. godinu planirano je 72.522 mesta.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime