Počeo novi način plaćanja u Srbiji

0
Bar kod prilikom plaćanja
Foto> Pixabaz.com/ Sigurnije је sa bar kodom

Narodna banka Srbije (NBS) omogućila je od novi način plaćanja – instant plaćanja na internet prodajnim mestima trgovca, koji nudi bržu, lakšu i sigurniju onlajn kupovinu.

Do sada je 12 banaka svojim korisnicima platnih usluga omogućilo izvršavanje instant plaćanja na prodajnim mestima trgovaca, od kojih 10 banaka pruža i uslugu plaćanja skeniranjem NBS IPS QR kôda pripremljenim na računima/fakturama koje izdaju preduzeća.

Kako je navedeno, kada se odabere željeni proizvod, nakon kompletiranja porudžbine, na internet sajtu trgovca kao način plaćanja izabere se „IPS skeniraj“.

Prikazaće se NBS IPS QR kod koji ima ograničeno vreme trajanja i koji sadrži podatke neophodne da se inicira plaćanje. Kupac potom u aplikaciji mobilnog bankarstva na svom uređaju takođe izabere opciju „IPS skeniraj“, a zatim se prikazani NBS IPS QR kod skenira i izvrši plaćanje.

Plaćanje je vrlo brzo i jednostavno, naglašeno je, jer ne zahteva prekucavanje podataka kao kod plaćanja platnom karticom.

Ovaj vid plaćanje je i sigurniji od plaćanja platnim karticama, jer kako je objašnjeno, kod instant plaćanja kupac nijedan podatak koji se odnosi na njegov platni instrument ne unosi na internet sajtu trgovca, za razliku od plaćanja platnim karticama kada, da bi izvršio plaćanje, mora uneti broj kartice i ostale neophodne podatke. Zbog toga je rizik zloupotrebe platnog instrumenta kod instant plaćanja značajno smanjen.

Centralna banka je od druge polovine februara ove godine omogućila da se instant plaćanja mogu inicirati i na prodajnim mestima trgovaca.

Time NBS motiviše i male trgovce koji danas ne prihvataju platne kartice da na svojim internet prodajnim mestima omoguće upotrebu ovog inovativnog, ali i troškovno povoljnijeg načina plaćanja, što je od značaja i za dalji razvoj elektronske trgovine.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime