Počeo jubilarni 50. FEST

0
50. FEST
Foto: Plakat FEST

Dodelom nagrada Beogradski pobednik glumcu Predragu Mikiju Manojloviću i reditelju Emiru Kusturici u Velikoj dvorani Kombank dvorane pod sloganom “Novi, hrabri svet“ sinoć je zvanično počeo 50. FEST.

Jubilarni 50. FEST je otvoren, izgovorili su u glas Kusturica i Manojlović, poznati umetnički dvojac za kojima su  brojni zajednički filmovi.

Kao zahvalnicu na priznanju, Emir Kusturica uručio je Jugoslavu Panteliću, umetničkom direktoru FEST-a digitalnu kopiju svih svojih filmova koje poklanja Jugoslovenskoj kinoteci.

Čestitajući publici FEST-a jubilej prvih 50 godina festivala Jugoslav Pantelić, umetnički direktor FEST-a je podsetio da je ovogodišnju manifestaciju obeležilo 88 brižljivo odabranih ostvarenja.

– Bez obzira što je FEST nastao i doživeo najveći uspeh u vreme „hladnog rata“, imao mnoge izazove, ratove u okruženju, dve godine smo apstinirali od festivalskog izdanja, međutim ne mogu da zamislim da su i Milutin Čolić i Petar Volk i Milan Vukos i Dušan Makavejev i svi ljudi koji su osnivali Fest, mogli da zamisle da ćemo 50. izdanje FEST-a otvarati u vreme kada je pravi rat u našem skoro bliskom okruženju. Nadam se da će pobediti mir i razum i da ćete uživati u filmovima 50. FEST-a, kao što ste to radili do sada i kao što ćete to raditi najmanje do njegovog stotog izdanja“, rekao je umetnički direktor najavljujući festival.

Ceremonija otvaranja jubilarnog festivala počela je najpoznatijim numerama iz čuvenog filma „Flešdens“, koji je daleke 1984. godine bio jedan od hitova FEST-a, a koji je od prošle godine mujzikl na daskama Pozorišta na Terazijama.

Himnu Srbije i himnu Beograda otpevao je dečiji hor “Čarolija”, a program je vodila glumica Jelena Gavrilović.

Film Stefana Arsenijevića „Strahinja Banović“ otvorio FEST 

Festival je otvoren domaćom premijerom filma „Strahinja Banović“ reditelja Stefana Arsenijevića čija se ekipa poklonila FEST-ovoj publici posle projekcije.

Film je inspirisan epskom pesmom “Banović Strahinja“, u kojoj savremeni afrički migranti zauzimaju mesta srpskih nacionalnih junaka. Istovremeno večna i aktuelna, ova adaptacija preispituje identitet, tradiciju, rasu i ljubav.

Svetsku premijeru je imao na 55. međunarodnom filmskom festivalu u Karlovim Varima, gde je osvojio čak 5 nagrada, uključujući i glavnu nagradu, gran pri Kristalni globus za najbolji film. Do sada je učestovao i na još 20 prestižnih filmskih festivala.

FEST traje do 6. marta.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime