Planira se potpuna rekonstrukcija, dogradnja i izgradnja Zdravstvenog centra u Zaječaru

0
plan razvoja zaječar
Foto: Printscreen

Gradonačelnik Zaječara Boško Ničić izdao je saopštenje u kome se govori o dva kapitalna projekta za grad Zaječar.

-U toku ove i prošle godine grad Zaječar je izdvojio 48.000.000- (dosad plaćeno 30.000.000-) samo za izradu projektne dokumentacije za rekonstrukciju, dogradnju i izgradnju novih objekata Zdravstvenog centra u Zaječaru.

Takođe je urađen veliki posao oko, konačnog, ozakonjenja svih objekata (posle 50 godina) bez čega nijedan projekat ne bi mogao da se realizuje i izda građevinska dozvola.

Okončana je i Kancelariji za upravljanje javnim ulaganjima Vlade RS predata projektna dokumentacija za rekonstrukciju i dogradnju Dečijeg odeljenja (sa dogradnjom Dečijeg dispanzera) ukupne površine 2.800 m2.

U sklopu ovog, rekonstruisanog i dograđenog odeljenja, naći će se četiri celine sa zasebnim ulazima i to:

* deo za školsku bolesnu decu;

* deo za predškolsku bolesnu decu;

* savetovalište za školsku decu i

* savetovalište za predškolsku decu.

Sve četiri celine, sa zasebnim ulazima, imaju u sredini (povezane su) zajedničke prostorije za zaposlene dok su pacijenti potpuno odvojeni.

Postojeće Dečije odeljenje se od potkrovlja horizontalno dograđuje i povećava se površina u gabaritu nižih spratova.

Novoprojektovanim rešenjem uz nove ordinacije i sobe dobija se i svečana sala sa novom kuhinjom, sanitarnim čvorovima i velikom terasom.

Postupak je trenutno u fazi izdavanja građevinske dozvole a Kancelarija je dala saglasnost. Procenjuje se da će vrednost ove rekonstrukcije i dogradnje biti oko 320.000.000- rsd.

Drugi projekat, u sklopu rekonstrukcije kompletnog ZC Zaječar u okviru plana “Srbija 2020-2025”, jeste izgradnja potpuno novog Gerentološkog centra pri ZC Zaječar u površini od 8.900 m2 i u procenjenoj vrednosti od oko 700.000.000- rsd.

Gerontološki centar zamišljen je kao monolitni prsten koji levitira nad prizemljem. Koncipiran je sa nadkrivenim prostorom (nadkriveni plato) i otvorenim prostorima (atrijum i unutrašnje dvorište), prostorom za zajedničke aktivnosti, trpezarijom, distributivnom kuhinjom, administrativnim prostorijama, medicinskim blokom, smeštajnim jedinicama u prizemlju, magacinom medicinskog pribora i materijala te magacinom inventara, podstanice instalacija, kuhinjske ostave i podruma.

Na prvom i drugom spratu biće jednokrevetne i dvokrevetne sobe za korisnike, ambulante za fizikalnu i radnu terapiju, garderober i sanitarni čvor za medicinsko osoblje.

U novoizgrađeni Gerontološki centar, nakon završetka istog, seliće se pojedinačna odeljenja ZC Zaječar, dok traje njihova obnova, rekonstrukcija i dogradnja u narednom petogodišnjem periodu.

Ukupna vrednost, kompletne rekonstrukcije, nadogradnje i izgranje objekata ZC Zaječar, procenjuje se na oko 40.000.000- eura (4.750.000.000 -rsd) bez opreme. Novi Zdravstveni centar u Zaječaru imaće i najsavremeniji dijagnostički centar sa magnetnom rezonancom.

Najkasnije u proleće naredne godine očekuje se početak prvih radova, rekao je Ničić.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime