PKS: Izrada standarda za cirkularnu ekonomiju

0
Foto: Ilustracija, Pexels, Lisa Fotios

Razvoj šest ISO standarda u oblasti cirkularne ekonomije je u toku, a tri od šest su u statusu “nacrta međunarodnog standarda“.

Tehnički komitet “TC323 – Circular economy”, u okviru Međunarodne organizacije za standardizaciju (ISO) usvojio je nacrte tri međunarodna standard, prenosi zvanični sajt Privredne komore Srbije.

U pitanju su sledeći standardi:

ISO 59004 – Terminologija, principi i uputstvo za primenu

ISO 59010 – Uputstvo za poslovne modele i mreže vrednosti

ISO 59020 – Merenje i ocenjivanje cirkularnosti

Rukovodilac Centra za životnu sredinu, tehničke propise, kvalitet i društvenu odgovornost u PKS, Dušan  Stokić, navodi da savremeni način poslovanja podrazumeva primenu principa cirkularnosti materijala, štednje resursa i sirovina.

– Takoeđe, tu je stvaranje dugoročne poslovne strategije koja otpad iz proizvodnje, ali i iz celokupnog životnog ciklusa proizvoda, svodi na minimum. To podrazumeva model poslovanja kojim se  postepeno napušta linearni, a sve više primenjuje cirkularni model poslovanja i  izuzetno je važno imati na raspolaganju odgovarajuće, međunarodno verifikovane i priznate standarde koji ovo podržavaju – rekao je Stokić.

Nakon sledeće faze – razmatranja i usvajanja opravdanih sugestija i komentara koji unapređuju ova dokumenta – početkom 2024. godine očekuje se i njihovo konačno objavljivanje u formi međunarodnog standarda dostupnog svim zainteresovanim stranama.

Podsećamo, Privredna komora Srbije učestvuje u realizaciji obuka za energetsku efikasnost stambenih zgrada.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime