Pirot: U objektima pod ingerencijom grada uskoro samo upotreba ekoloških energenata

0
ekološki energenti
Foto: Pixabay.com

Pirot je na putu da postane prvi grad u Srbiji u kom se svi objekti pod ingerencijom grada zagrevaju na ekološki prihvatljiv način.

Radovi na ugradnji kotla na pelet u Dečjem vrtiću “Crvenkapa”, kao jedinom preostalom objektu, koji je koristio neadekvatan energent, započeli su ovih dana.

Pirot, ugradnju kotla na pelet realizuje u saradnji sa Ministarstvom za zaštitu životne sredine. Ukupna vrednost investicije je oko 1,6 miliona dinara. Ministarstvo je opredelilo 800.000 dinara, a preostala sredstva su iz budžeta grada.

– Ove srede počela je montaža kotla i prema rečima nadzornog organa očekujemo da početkom iduće nedelje počne njegova upotreba. Na taj način Pirot postaje prva lokalna samouprava u Srbiji koja u svim objektima pod svojom ingerencijom ne koristi ni lož ulje, ni dizel, ni mazut. Objekti se zagrevaju na biomasu, ili su priključeni na daljinsko grejanje koje koristi prirodni gas, i time smo dosta učinili da u segmentu zaštite životne sredine, pre svega kvaliteta vazduha, napravimo značajan iskorak” – izjavio je Bojan Ivković, energetski menadžer.

Ovaj medijski sadržaj sufinansiran je iz budžeta Grada Pirota u okviru projekta „Energetska efikasnost Pirota“. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva. 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime