Ovu godinu će obeležiti velike investicije u oblasti zaštite životne sredine

0
ekoopština
Foto: Ilustracija, Pixabay

Ministarka za zaštitu životne sredine Irena Vujović izjavila je da će ovu godinu obeležiti velike investicije u zaštitu životne sredine, jer će započeti izgradnja postrojenja za preradu otpadnih voda i kanalizacione mreže u 28 jedinica lokalne samouprave.

U intervjuu za  Večernje novosti Vujović je rekla da će se ministarstvo na čijem se čelu nalazi baviti divljim deponijama, a da su budžetom tog ministarstva predviđena sredstva za izgradnju transfer-stanica u Novoj Varoši i Knjaževcu, kao i za zatvaranje i sanaciju nesanitarnih deponija u Čačku, Kraljevu, Trsteniku i drugim delovima Srbije.

Vujović je istakla da će se graditi i devet novih regionalnih centara za upravljanje otpadom, „jer imamo jasan plan šta možemo da uradimo u kraćem roku, a šta zahteva duži period“.

Na pitanje šta će Ministarstvo za zaštitu životne sredine konkretno uraditi da bi rešilo problem ogromnog zagađenja vazduha u Srbiji, Vujović je istakla da kvalitet vazduha „nije na zavidnom nivou, ali se radi o višedecenijskom problemu kojim moramo ozbiljnije da se bavimo“.

Ona je navela da će Ministarstvo za zaštitu životne sredine subvencionisati zamenu kotlarnica u školama, vrtićima i domovima zdravlja kako bi se omogućio prelazak na ekološki prihvatljivije energente, i da će konkursi biti sprovodeni preko jedinica lokalne samouprave.

Vujović je objasnila i da će građani „moći da konkurišu za subvenciju da bi zamenili kućne kotlarnice“ i da će gradska toplana u Kragujevcu biti priključena na gas, „čime će se u velikoj meri rešiti problem aerozagađenja u tom gradu“.

Resorno ministarstvo, dodala je, nastaviće sa subvencijama za kupovinu električnih i hibridnih vozila, „a u planu su i projekti pošumljavanja i ozelenjavanja javnih površina, koji će se realizovati u jedinicama lokalne samouprave“.

Ona je podsetila da su Ministarstvo za zaštitu životne sredine i Ministarstvo rudarstva i energetike dogovorili formiranje zajedničke radne grupe, „koja će doprineti bližoj i operativnijoj saradnji po pitanju aktuelnih projekata, ali i definisanju zajedničkih ciljeva u pogledu dostizanja standarda Evropske unije (EU) u oblasti zaštite životne sredine“.

Vujović je zaključila da je Srbija „snažno opredeljena da ubrza svoj evropski put i da dostigne visoke standarde EU, što nije nimalo lak zadatak, budući da je Poglavlje 27 izuzetno kompleksno i iziskuje velika finansijska sredstva“.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime