Otvoren konkurs na nastavnike i učenike EduGejming

0
EduGejming
Foto: Nordeus fondacija

Nastavnici matematike i informatike osnovnih i srednjih škola zajedno sa svojim učenicima i kolegama koji podučavaju druge predmete, imaju priliku da se prijave na konkurs za razvoj igara u nastavi – EguGejming, saopšteno je iz Nordeus fondacije.

Konkurs je otvoren uoči pripreme jedanaeste najmasnovnije naučnopopularne manifestacije u Srbiji posvećene matematici – Maj mesec matematike (M3).

U cilju popularizacije matematike i kroz igre, ove godine se Centru za promociju nauke i Matematičkom institutu SANU pridružuju Nordeus fondacija i Društvo matematičara Srbije.

– Želimo da podstaknemo škole da budu centri kreativnosti, preplitanja disciplina, istraživanja i rešavanja problema. Igra je sjajan način da se to postigne jer se mora duboko razmišljati o temi kako bi se učinila jednostavnom i zabavnom. Željno iščekujemo radove škola iz cele Srbije jer znamo da svuda ima veoma angažovanih nastavnika i učenika,, izjavio je Miloš Đuričanin, direktor strategije Nordeus fondacije.

Kako se navodi u saopšenju, EduGejming program osmišljen je tako da kombinuje elemente igre sa nastavnim programom, kako bi učenici razvijali veštine kreativnog rešavanja problema i istraživačkog pristupa učenju. Cilj je napraviti edukativnu igru za jednu nastavnu jedinicu iz bilo kod predmeta koji sadrži elemente matematike koja će pomoći da se ona lakše i bolje savlada. Ovo je prilika da se nastavnici informatike i matematike, udruže sa nastavnicima drugih predmeta poput biologije, fizike, geografije, umetnosti i humanističkih nauka, i svojim učenicima kako bi stvarali zajedno.

Zadatak za učesnike

Nastavnici i učenici treba da osmisle pravila igre koja će trajati najviše 3 školska časa, a kroz koju će se izvršiti sistematizacija ili provera jedne nastavne jedinice. Dok kreiraju edukativnu igru, učesnici treba da imaju na umu 5 kriterijuma koje treba ispuniti:

  • igra treba da ima jasno definisana pravila;
  • potrebno je predstaviti edukativne elemente igre — pokriveni osnovni pojmovi izabrane nastavne jedinice, navesti koji je ishod plana nastave i učenja se ostvaruje uvođenjem igre u nastavni proces;
  • izložiti kako se prati napredak učenika tokom igre (prelazak nivoa, osvajanje bedža, određenog broja poena…);
  • navesti povlastice koje donose pređeni nivoi, osvojeni bedževi ili poeni;
  • povezati nastavnu jedinicu sa ostalim predmetima i ostalim nastavnim jedinicama unutar predmeta.

U konkursu mogu da učestvuju i nastavnici drugih predmeta u kojima su zastupljeni elementi matematike.

Konkurs je otvoren do 20. aprila 2022. godine do 12 časova.

Prijava na konkurs

Prijavu je potrebno poslati putem elektronske forme koja je dostupna na sledećem linku.

Uz popunjenu prijavu, učesnici treba da dostave opis igre u formi video-zapisa u maksimalnom trajanju do 5 minuta.

Kako bi uspešno popunili sva polja i dodali svoj video-materijal prilikom prijave, neophodno je koristiti Google mejl nalog.

U slučaju problema prilikom popunjavanja prijave, kontakt za podršku je: dvucicevic@cpn.rs

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime