Otvoren drugi konkurs „Ekoopština“

0
Fotografija preuzeta sa sajta skgo.org

Borba protiv klimatskih promena i konkretno delovanje u cilju zaštite životne sredine osnovni su uslovi drugog konkursa “Ekoopština”.

Konkurs je namenjen gradovima i opštinama koje se na lokalnom nivou bore protiv klimatskih promena i kroz konkretne akcije nastoje da poboljšaju kvalitet i očuvanje životne sredine, prenosi zvanični sajt Stalne konferencije gradova i opština.

Otvaranje konkursa upriličeno je u Anbasadi Francuske, a ambasador Pjer Košar je rekao da je namera da se motivišu opštine koje se bave zaštitom životne sredine u oblastima vodoprivrede, upravljanja otpadom, energetske efikasnosti zgrada i urbane mobilnosti.

– Projekat Ekoopština bi trebalo da bude vektor za saradnju i približavanje evropskim integracijama kroz značajne teme koje obeležavaju naše vizije – rekao je Košar.

Prema njegovim rečima, gradovi i opštine koje su pobedile prošle godine, Bačka Palanka, Kragujevac, Užice, Leskovac, Čajetina, Novi Sad i Niš, postali su referentne tačke za ostvarene rezultate i buduće projekte.

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović je ocenila da je prvi konkrus pokazao da širom Srbije u lokalnim samopuravama ima mnogo kvalitetnih ideja i projekta, bogatstvo dodatnih praksi, kao i veliku motivisanost najmlađih da rade na unapređenju zaštite životne sednine.

Generalni sekretar Stalne konferencije gradova i opština Nikola Tarbuk apostrofirao je dugogodišnju saradnju sa ambasadom Francuske u sprovođenju različitih aktivnosti na lokalnom nivou u Srbiji.

– Prvog marta ove godine potpisan je Zajednički akcioni plan Ambasade i SKGO, koji će trasirati naše napore na unapređenju primene francuskih dobrih praksi i standarda EU u lokalnim sredinama u Srbiji – rekao je Tarbuk.

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime