Osnovci u Srbiji stiču veštine za 21. vek

0
Osnovci
Foto: Pixabay.com/ Ilustracija

Povodom Međunarodnog dana obrazovanja objavljeni su rezultati trenutno najvećeg obrazovnog programa u regionu.

Tokom dve godine regionalnog programa „Škole za 21. vek“ koji sprovodi British Council sa ciljem da doprinese razvoju kritičkog mišljenja, rešavanja problema i programiranja kod milion učenika uzrasta od 10 do 15 godina širom zapadnog Balkana, u Srbiji je donirano 34.828 mikrobit uređaja i, za primenu novih veština i tehnika u nastavi, obučeno više od 3300 nastavnika i 700 direktora škola.

Trogodišnji regionalni program „Škole za 21. vek“ sprovodi British Council, a finansira vlada Ujedinjenog Kraljevstva vredan je 10 miliona funti i doći će do svake osnovne škole regiona i čak milion đaka naučiti veštinama neophodnim za buduća zanimanja.

„Za Srbiju je strateški važno ulaganje u obrazovanje i nauku jer to je preduslov za digitalizaciju i transfromaciju našeg društva. Zahvalni smo britanskoj Vladi i British Council-u na prilici da naši učenici budu deo programa „Škole za 21. vek” zajedno sa decom iz čitavog regiona Zapadnog Balkana, pre svega zbog svog jedinstvenog doprinosa nastavnoj praksi.

Naša zemlja je na putu reforme obrazovanja, a ovaj projekat je usaglašen sa ciljevima postojeće reforme, kao i u skladu sa Strategijom obrazovanja za period do 2027. godine“, izjavio je Branko Ružić, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Tehnike i veštine iz oblasti kritičkog mišljenja i rešavanja problema, kao i donirani uređaji mogu se primenjivati u okviru bilo kog nastavnog predmeta, ne samo na časovima informatike. Dodatno, programom se podstiče i osnivanje sekcija za programiranje kao vannastavne aktivnosti u svakoj od škola koje učestvuju u programu

U okviru programa „Škole za 21. vek“ organizuju se i takmičenja za decu iz programiranja uz primenu mikro: bit uređaja na nacionalnom i regionalnom nivou gde deca imaju prilike da prikažu usvojene veštine rešavanje problema iz svog okruženja i tom prilikom osvoje vredne nagrade. Do sada je održano jedno regionalno takmičenje, dok su u Srbiji održana dva takmičenja, a naredno je planirano za mart.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime