Oracle otvara regionalni IT centar u Kragujevcu

0
oracle
Foto: Grad Kragujevac

U državnom data centru u Kragujevcu, danas je potpisan komercijalni ugovor sa korporacijom „Oracle“, čime ovaj globalni IT gigant otvara prvi regionalni centar u Jugoistočnoj Evropi.

U prisustvu predsednice Vlade Republike Srbije Ane Brnabić, zamenika šefa misije ambasade Sjedinjenih Američkih Država Džona Ginkla, direktora Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu dr Mihaila Jovanovića i gradonačelnika Kragujevca Nikole Dašića, ugovor su popisali u ime korporacije Oracle Kenet Johansen (Kenneth Johansen), potpredsednik za klaud tehnologije i regionalni direktor za Severnu i Istočnu Evropu, a u ime Državnog data centra Danilo Savić, direktor Data Cloud Tehnology.

Ugovor sa Oracle kruna srpske digitalizacije

– Potpisivanje Ugovora sa korporacijom Oracle je mala kruna uspeha naše digitalizacije i pokazatelj svega onoga što možemo i što smo uvek mogli, rekla je premijerka ocenivši da je partnerstvo sa Oracle veliko i važno za dalje građenje imidža i kredibiliteta Srbije kao lidera u naprednim tehnologijama, digitalizaciji i informacionim tehnologijama.

Uz zahvalnost što jedan svetski gigant ima dovoljno poverenja da ovde čuva svoje podatke i podatke svojih klijenata i da iz Data centra u Srbiji pruža najsofisticiranije usluge za čitavu Jugoistočnu Evropu, premijerka Brnabić je rekla da Oracle ovakve centre u Evropi ima još samo u Londonu, Frankfurtu, Milanu i od danas u Kragujevcu. To je visoko podignuta lestvica i konkurencija sa kojom treba da se borimo u svemu.

Ona je dodala da je u prva dva meseca 2022. godine zabeležen izvoz usluga u IKT sektoru u iznosu od 347 miliona evra. Za prošlu godinu ostvaren je izvoz od milijardu i 860 miliona evra. Prva dva meseca u 2022. godini su za 42,7 odsto bila bolja nego isti period prošle godine, Ove godine očekujemo da, uprkos svim izazovima, jako kompleksnoj situaciji u celom svetu a posebno u Evropi, srušimo sve rekorde i u IKT sektoru ostvarimo izvoz u iznosu od 2,5 milijarde evra.

Porast zaposlenih u IT sektoru u poslednje dve godine

Ukupan broj zaposlenih u ovom sektoru je prešao 90 hiljada ljudi, a u poslednje dve godine porastao je za 25 posto. Cilj nam je da privučemo još stranih investitora koji će doći da rade u Srbiji, zato što će je prepoznati kao zemlju sa infrastrukturom za dalji rast i razvoj i državnim rukovodstvom koji u IKT sektoru vidi najveći potencijal za dalji rast i razvoj, poručila je premijerka i najavila da će u julu ove godine biti završena zgrada Data centra namenjena za čuvanje podataka svih naših bezbednosnih struktura.

– Najveće američke IT kompanije nastavljaju da ostavljaju trag u Srbiji. Teme poput upravljanja, e-zdravstva, klaud tehnologije, digitalizacije, integracije sistema i IT bezbednosti sa krajnjim ciljem da se ostvari pouzdana i bezbedna zaštita osetljivih podataka klijenata i građana igraju veliku ulogu u privrednim i političkim odnosima dve zemlje, rekao je zamenik šefa misije ambasade Sjedinjenih Američkih Država Džon Ginkl.

Investicija Oracle meri se u desetinama miliona evra, rekao je dr Mihajlo Jovanović, direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu.

– Potpisanim ugovorom između Oracle i naše kompanije Data Cloud Tehnology koji obavlja komercijalne poslove u data centru podrazumeva se zakup prostora za početak od 120 rek ormana sa mogućnošću proširenja za još 300 rek ormana čime se i Oracle i Republika Srbija pozicioniraju kao regionalni IT lideri, kazao je Jovanović.

Gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić je potpisivanje ugovora sa Oracle ocenio kao veliki dan i za Srbiju i za grad Kragujevac.

– Oracle je jedan od najvećih svetskih giganata i pravo je zadovoljstvo da Kragujevac po obimu servisa koji će pružati u klaudu, bude u rangu sa Londonom, Frankfurtom i Milanom. Što više budemo u svemu kao i IT sektoru vizionarski opredeljeni, razvijamo sebe i postavljamo nove kompeticije u odnosu na svetsko tržište mi ćemo postajati sve ozbiljnija država, kazao je gradonačelnik Dašić.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime