Omogućena prijava nepravilnosti kod društva od javnog interesa elektronskim putem

0
preduzetnici
Foto: Ilustracija, Pixabay

Od ovog meseca licencirani ovlašćeni revizori, odnosno društva za reviziju svoju obavezu prijave nepravilnosti kod društva od javnog interesa u skladu sa članom 100 Zakona o reviziji – mogu ispuniti elektronskim putem (što je i preporuka Komisije), posredstvom Portala za elektronsku dostavu informacija Komisiji za hartije od vrednosti.

Nakon pristupa Portalu za elektronsku dostavu informacija Komisiji za hartije od vrednosti u delu pod nazivom „Javna društva“ potrebno je izabrati „Povremene izveštaje“ i u vrsti izveštaja iz padajućeg menija odabrati „Obaveštenje u skladu sa članom 100 Zakona o reviziji“ gde se dodaje dokument u PDF formatu.

– Ukazujemo i na to da je nedavno Komisija za hartije od vrednosti uputila licenciranim ovlašćenim revizorima odnosno društvima za reviziju podsetnik na obavezu primene člana 100 Zakona o reviziji. Naime, kada licencirani ovlašćeni revizor, odnosno društvo za reviziju koje sprovodi reviziju društva od javnog interesa sumnja na neregularnosti, dužan je da informiše to društvo i zatraži sprovođenje istražnih radnji i preduzimanje mera. Ukoliko društvo od javnog interesa – subjekat revizije ne istraži uočene nepravilnosti, licencirani ovlašćeni revizor, odnosno društvo za reviziju je dužno da o tome obavesti Komisiju – navode iz Komisije.

Komisija preporučuje obveznicima izveštavanja u skladu sa članom 100 Zakona o reviziji da svoju obavezu obaveštavanja Komisije o nepravilnostima kod društava od javnog interesa ispunjavaju elektronskim putem u okviru povremenih izveštaja posredstvom Portala za elektronsku dostavu informacija Komisiji za hartije od vrednosti.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime