Od 1. januara skuplja taksa za oglašavanje na javnim površinama u Beogradu

0
Foto: Pixabay.com

Za razliku od prethodne godine, kada su takse za oglašavanje na zgradama, montažnim objektima, ogradama i drugim javnim površinama pojeftinile, u 2021. naknade će biti nešto više.

Tako će, primera radi, sugrađani za reklamiranje svoje firme godišnje morati da izdvoje 9.630 dinara za kvadratni metar u ekstrazoni poslovanja, u odnosu na prošlogodišnji ceh od 9.000 dinara.

Veći nameti neće zaobići ni privrednike, koji bi svoju delatnost i proizvode da reklamiraju širom Beograda.

Na poslednjoj sednici Skupštine grada pred odbornicima se našao i predlog Odluke o izmeni Odluke o naknadama za korišćenje javnih površina u prestonici, koja između ostalog, obuhvata i reklamiranje. Novi cenovnik stupa na snagu sa prvim danom 2021. godine.

Foto: Pixabay.com

Postavljanje reklame na bilbordima najviše košta. Za samo jedan kvadratni metar taksa će se od sledeće godine ceniti 53,50 dinara dnevno.

To znači da će za mesec dana „vidljivosti“ za javnost na području ekstrazone privrednici morati da izdvoje 1.605 dinara za samo jedan kvadrat. Imajući u vidu da prosečni objekat za oglašavanje na javnoj površini ima 12 kvadrata, godišnje će taj vid reklame koštati nešto više od 230.000 dinara. Tako će namet biti skuplji za oko 14.000 dinara.

Prema novom pravilniku, korišćenje reklamnih panoa na zgradama, ogradama gradilišta, zaštitnim prekrivačima građevinskih skela, kao i postavljanje transparenata između stubova, privrednike će u ekstrazoni koštati 26,75 dinara po kvadratu dnevno, odnosno nešto više od 800 dinara mesečno.

Ukoliko ove reklame osvanu u širem centru grada, na Paliluli, u Rakovici ili Zemunu, ta će privilegija koštati 666 dinara za jedan mesec reklamiranja, što je nešto više od 40 dinara skuplje u odnosu na period tokom ove godine.

Reklamne zastave od 1. januara koštaće privrednike sa Dedinja ili područja oko Ade Ciganlije 481 dinar mesečno po zauzetom kvadratu, dok će žitelji Besnog foka, Velike Krsne ili Male Ivanče oglašavanje kompanije plaćati samo 12,20 dinara dnevno.

Prema predlogu Odluke o izmeni Odluke o nadoknadama za korišćenje javnih površina, ukoliko nadležni organi nisu izdali dozvolu, a reklama se ipak pojavi na bilbordu u ekstrazoni recimo, cena jednog kvadrata dnevno iznosi 80,25 dinara. Kada je reč o plakatima, taksa će u tom slučaju biti 48,15 dinara dnevno po kvadratnom metru, odnosno nešto više od 1.400 dinara mesečno.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime