Novi Sad će dobiti muzej tamburice

0
Foto: Ilustracija Pixabay/analogicus)

Festival Tamburicafest otvoriće svoj muzej tamburice u Novom Sadu.

Kako su saopštili organizatori, muzej Tamburicafesta biće otvoren početkom avgusta u Mentarovoj palati u centru Novog Sada, u Ulici kralja Aleksandra broj 14.

Prema rečima dr Jovana Pejčića, direktora i osnivača Tamburicafesta“ taj festival i Svetska tamburaška asocijacija, dobili su svoj dom u kojem će jedinstvenom muzeološkom postavkom, obuhvatiti više od dva veka tamburaške tradicije u Vojvodini.

– Eksponati svih utemeljivača tamburaške kulture, instrumenti, notni zapisi Mite Oreškovića, Vase Jovanovića, Save Vukosavljeva, Marka Nešića, Janike Balaža i mnogih drugih, biće na jednom mestu – kazao je Pejčić i pozvao sve koji imaju značajan materijal za muzej, u vidu fotografija, instrumenata, nota i drugog, da daju doprinos.

Najavljeno je da će poseban segment činiti i izložba od oko 150 umetničkih slika, ulja na platnu, nastalih u prethodnih 15 godina na tematskim Likovnim kolonijama Tamburicafesta.

U formiranju muzeja, tamburašima asistira zajednički tim Galerije Matice srpske, Muzeja Vojvodine, Akademije umetnosti, Univerziteta u Novom Sadu, turističkih organizacija Vojvodine i Novog Sada.

Kustos Muzeja Vojvodine Aleksandar Antunović ističe da se značaj Muzeja tamburice ogleda u činjenici da je taj instrument utkan u identitet Novog Sada i Vojvodine a i šire.

– Muzej je, svakako, jedan od produkta šire priče, s obzirom na to da je tamburica nedavno upisana u Nacionalni registar nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije i da mere zaštite, koje se sprovode, bivaju vidljive. Novi Sad dobija instituciju koja baštini tradiciju i objedinjuje tamburašku praksu svih etničkih zajednica na ovim prostorima, bilo da je reč o pisanim pesmama i kompozicijama bilo kafanskoj muzici – kaže Antunović.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime