Minimalac od januara 32.156 dinara

0
Isplata minimalca
Foto: Naša mesta

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali  je posle sednice Socijalno-ekonomskog saveta potvrdio da je povećanje minimalne cene rada za 6,6% usmereno ka tome da se u najvećoj mogućoj meri zadrži zaposlenost. Minimalna zarada će iznositi 32.126 dinara.

– Vodili smo se prevashodno interesom zaposlenih, a želeli smo da očuvamo i interese poslodavaca. Trenutno je najveća globalna kriza u istoriji zbog pandemije, ali smo i u tim uslovima odlučili da povećamo minimalnu cenu rada – kazao je Mali.

Ministar je naveo da je 2012. godine minimalna zarada bila 15.600 dinara, saopštilo je Ministarstvo finansija.

– Sada idemo na duplo veću zaradu. Jasna je namera da minimalna zarada raste prosečno više nego prosečna plata – rekao je on i dodao da se čeka kraj septembra i oktobra da se vidi da li će se ići sa povećanjem plata u javnom sektoru na osnovu stanja u budžetu.

Mali kaže da je inflacija 1,5 odsto, tako da će sa povećanjem minimalca od 6,6%, realno povećanje biti 5,1%.

– Na vladi će u utorak biti doneta odluka o povećanju neoporezivog dela zarade sa 16.300 na 18.300 dinara. To je oko osam milijardi dinara koje će država preuzeti na sebe – rekao je ministar.

Mali je najavio i da će penzije od 1. januara 2021. godine biti veće za 5,9% na osnovu švajcarske formule i da je to veliko, realno povećanje.

Precizirao je da je rast prosečne plate od jula 2019. do juna 2020. bio 10,4% stopa rasta inflacije 1,4 % te da se na osnovu usklađivanja rasta prosečne plate i troškova života dolazi do povećanja penzija od 5,9%.

Mali je naglasio da najveći teret povećanja minimalne zarade od 6,6% i penzija za 5,9% preuzima država.

Zahvalio je penzionerima na teretu reformi koji su podneli i podsetio da je penzionerima na početku krize izazvane korona virusom isplaćena jednokratna pomoć od 4.000 dinara i pomoć od 100 EUR.

Godišnja rata poreza
Foto: Pixabay.com

Nje bilo kompromisa

Predsednik UGS Nezavisnost Zoran Stojiljković je na konferenciji za novinare posle sednice SES-a rekao da nije bilo konsezusa socijalnih partnera o visini minimalne zarade u 2021. godini.

– Dogovora nije bilo – rekao je Stojiljković i podsetio da su predstavnici sindikata tražili da se minimalna zarada izjednači sa potrošačkom korpom.

On je rekao da su sindikati pokazali volju da se nađu na parametru od nešto više od 34.000 dinara za minimalnu zaradu u sledećoj godini, što bi, smatra, bio kompromis.

Dodao je da je minimalna zarada po Zakonu o radu veličina koja je incidentna i isplaćuju je poslodavci na rok ne duži od šest meseci kada imaju velike probleme u poslovanju.

– To je ispod granice siromaštva za tročlanu porodicu u kojoj pretpostavljamo da radi jedan. Nema trpeljivijih građana, i zaposlenih i ovih iz sindikata nego što su ovi u Srbiji. Nejednakosti su ovde najveće, a siromaštvo je vrlo rasprostranjeno. Ovim ritmom imaćemo efekat da će srazmerno ovu krizu najviše platiti najsiromašniji – rekao je Stoiljković.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime