Niška Banja – oaza zdravlja na korak od Niša

0
niska.banja

Na sedam kilometara od Niša, na putu prema Sofiji nalazi se Niška Banja – jedna od najpoznatijih banja u Srbiji. Smeštena u podnožju planine Koritnik na 550 metara nadmorske visine, sa umereno kontinentalnom klimom i preko 70 hektara šume izuzetno pogoduje u lečenja i oporavku, ali i samom odmoru.

Sa prosečnom godišnjom temperaturom od 11,7 stepeni Celzijusovih, svrstava se u red jedne od najtoplijih banja u zemlji. Upravo ovakva klima klima, geografski položaj, termomineralne vode i prirodno mineralno blato predstavljaju pravo bogatstvo, kojd privlači sve veći broj turista u svakoj narednoj sezoni.

NJenih pet izvora; Glavno vrelo, Suva Banja, Školska česma, Banjica i Pasjača, imaju  blago mineralizovana vodu obogaćenu visokom koncentracijom minerala: kalcijumom, magnezijumom, sulfatima, nitratima, hlorom, hidrokarbonatima, rastvorom silicijum-dioksida.

Lekovitost vode pojačana je visokom  koncentracijom gasa radona, zbog koga ovu banju najčešće posećuju osobe sa srčanim oboljenjima, visokim krvnim pritiskom, poremećajem rada žlezda, ѕli i reumatskih tegoba koje se otklanjaju lekovitim blatom dobijenim mlevenjem bigera nataloženog na izvorima.

U okviru Instituta za prevenciju i lečenje „Niška Banja“ postoje četiri klinike i službe. Ukupan smeštajni kapacitet Instituta je 560 ležajeva  i raspoređen je u tri stacionara: „Radon“, „Zelengora“ i „Terme“.

U zgradi „Radona“ nalaze se velnes i spa centar koji koji su veoma posećni, naročito vikendom.

Niška Banja i njena okolina omogućuju turistima nezaboravne izlete jer se u njenoj blizini nalaze dve klisure: Sićevačka i Jelašnička, brojna izletišta, jedinstveni vidikovci, drevne crkve i manastiri  i veliki broj sportskih terena.

Osim što dobijaju visoko medicinski tretman, posetioci imaju priliku da prisustvuju brojnim kulturno-umetničkim manifestacijama kojih najviše ima u letnjem periodu. Povećanju broja turista doprineli su i besplatni  vaučeri od 5000 dinara Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Republike Srbije što je dalo mogućnost mnogo većem broju penzionera da provedu  vreme u jednoj od najstarijih banja u Evropi.

Veliki je broj turista koji dolaze samo da bi uživali u prirodnim lepotama ovog kraja, pa se tako mogu videti gosti sa svih strana sveta. Lepota Niške Banje nije ostavila ravnodušnim ni predstavnike srpskih dinastija  pa su tako Aleksandar Prvi Obrenović i Aleksandar Karađorđević rado provodili vreme u ovom prijatnom ambijentu primajući goste iz celog sveta.

Pod pokroviteljstvom Opštine Niška Banja održavaju se brojne manifestacije: „Pihtijada“,“Zarezoja“, kao i  „Dani jorgovana“, „Dani meda“, „Bazar zdravlja“, „Etno susreti“ i Izložba sitnih životinja.

Od brojnih  manifestacija treba izdvojiti Jelašničko kulturno-sportsko leto u  okviru koga se održava turnir u malom fudbalu i kulturno-umetnički program  na kojima se svake večeri okupi više stotina meštana Jelašnice i okolnih mesta, kao i gostiju Niške Banje.

Etno-festival „Potkapina“ na istoimenom izletištu u Jelašničkoj klisuri tradicionalo se upriličava u prvoj nedelji avgusta. Na ovom festivalu koji ima za cilj očuvanje narodnog stvaralaštva nastupaju kulturno-umetnička društva i pojedinci koji neguju stare srpske igre i pesme.

Planina Koritnik na 550 metara nadmorske visine, omiljeno je poletište paraglajdista iz celog sveta koji imaju mogućnost da iz „ptičije perspektive“ dožive lepotu  ovih predela.

Piše: Elizabeta Vojinović

 

 

Ovaj medijski sadržaj sufinansiran je iz budžeta grada Niša u okviru projekta „Niš – grad turizma“. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime