Neto dobitak srpske privrede povećan za pet puta

0
Program za suzbijanje sive ekonomije
Foto: Ilustacija Pixabay.com

Neto dobitak srpske privrede u prethodnih pet godina, povećan je za više od pet puta, broj zaposlenih porastao je za 200.719 novih radnika, dok je broj privrednih društava veći za 11.892 društava, izjavio je direktor Agencije za privredne registre (APR) Milan Lučić povodom objavljivanja publikacije „Godišnji izveštaj o poslovanju privrede u 2019. godini”.

Od 2014. godine srpska privreda postepeno je rasla, a BDP je sa -1,8 procenata porastao na 4,2 odnosno 4,4 procenta u poslednje dve godine, dok je ukupan obim poslovnih aktivnosti privrede porastao za skoro 40 procenata, saopšteno je iz APR-a.

– Poslovni prihodi i poslovni rashodi privrede su rasli skoro istom dinamikom, a za postizanje bolje ekonomičnosti u poslovanju domaće privrede, potrebna je veća kontrola rashoda – navela je Ružica Stamenković, Registrator Registra finansijskih izveštaja, sagledavajući rezultate poslovanja privrede za poslednjih pet godina.

Profitabilno poslovanje doprinelo je povećanju finansijskih kapaciteta privrede za preko jedne četvrtine, što je povećalo sopstvene izvore i sposobnost privrede za servisiranje dugova neophodnih za dalji razvoj, navodi se u saopštenju.

Postepeno je dolazilo do smanjenja nagomilanih gubitaka za kumulativno 7,2 procentna poena za poslednjih pet godina.

– Svi ovi rezultati doprineli su postepenom uspotavljanju ravnoteže u finansiranju privrede i smanjenju nelikvidnosti, koja još uvek nije na zadovoljavajućem nivou. Stope likvidnosti su na polovini od zadovoljavajućeg nivoa, dok rast dugoročnih kredita, zajedno sa sopstvenim kapitalom, još uvek nije dovoljan za finansiranje stalne imovi – kazao je Milan Lučić.

Ružica Stamenković ističe da do smanjenja kratkoročnih kredita dolazi na račun povećanja obaveza iz poslovanja, koje se koriste kao dopuna u kratkoročnom finansiranju.

Kako navodi APR Stamenković je, takođe, naglasila da potrebna kratkoročna sredstva i dalje nisu dovoljna za servisiranje tekućih obaveza, ali se broj privrednih društava koja su nelikvidna duže od 90 dana smanjio sa više od petine, koliko je bio na kraju 2014., do na 12 procenata.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime