Modernizacija sistema daljinskog grejanja u Kragujevcu

0
modernizacija sistema daljinskog grejanja
Foto: Grad Kragujevac

U kragujevačku Energetiku stigla su dva od potrebnih pet blok kotlova na gas, objavljeno je na sajtu grada Kragujevca.

Kako je istaknuto, radi se o najvećim kotlovima koji se proizvode u savremenoj industrijskoj praksi renomiranog nemačkog proizvođača Viessman.

Isporuci koja je održana 18. februara prisustvovali su gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić, predsednik Skupštine grada Miroslav Petrašinović i direktor Energetike d.o.o. dr Andreja Ilić.

– Ako gledamo sa ekološkog aspekta ovo je istorijski momenat za Kragujevac. Kotlovi su konačno materijalizacija svega onoga o čemu smo do sada razgovarali i što je trebalo promeniti u Kragujevcu u sistemu daljinskog grejanja, istakao je gradonačelnik Kragujevca.

On je dodao da do kraja meseca treba da stignu još tri kotla i da onda počinje njihova montaža.

– Ovo je poslednja sezona grejanja na ugalj u Kragujevcu tokom koje je vazduh veoma zagađen, poručio je gradonačelnik.

Dašić se ovom prilikom zahvalio Ministarstvu zaštite životne sredine i Vladi Republike Srbije na podršci i značajnoj investiciji koja će, pored kvalitetnijeg grejanja, građanima Kragujevca obezbediti čistiji vazduh.

Direktor Energetike d.o.o Kragujevac dr Andreja Ilić rekao je da je kotlarnica koncipirana i projektovana po najsavremenijoj tehnologiji.

– Na lokaciju je do sada pristigao veliki deo krupne opreme, vrednosti oko 4 miliona evra. Isporučeni su ventilatori svežeg vazduha, izmenjivači toplote, gorionici za nove kotlove. Za zamenu glavnog toplovoda ka gradu stiglo je 3,6 kilometara predizolovanih cevi i cevnih elemenata, dodao je Ilić.

Kako je zaključeno, modernizovan sistem daljinskog grejanja na gas, višestruko će smanjiti zagađenje životne sredine, ali i sanaciju pepelišta na kome je do sada godinama deponovano oko 45 hiljada tona pepela i šljake.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime