Ministarstvo finansija: Više od 100.000 obveznika se prijavilo za e-fiskalizaciju

0
poreska uprava
Foto: Ilustracija, Pexels

Ministarstvo finansija saopštilo je da je više od 100.000 obveznika fiskalizacije do 20. januara prijavilo podatke o lokacijama prodajnih objekata putem portala Poreske uprave ePorezi, što je prvi i neophodan korak kako bi obveznici prešli na novi model e-fiskalizacije.

– Podsećamo obveznike fiskalizacije da nakon što prijave prodajne objekte, imaju mogućnost da ostvare pravo na finansijsku podršku po svakom prijavljenom poslovnom prostoru i prijavljenoj poslovnoj prostoriji u iznosu od 100 evra, kao i finansijsku podršku po fiskalnoj kasi u iznosu od takođe 100 evra. Rok za prijave za finansijsku podršku je 31. januar 2022. godine, stoji u saopštenju.

Obveznici fiskalizacije koji nisu evidentirani kao obveznici PDV na dan podnošenja Izjave o zainteresovanosti za finansijsku podršku za fiskalizaciju finansijsku podršku ostvaruju u iznosu uvećanom za 20 odsto. Obveznik fiskalizacije može podneti samo jednu Izjavu o zainteresovanosti.

Kako je navedeno, do danas se za finansijsku podršku prijavilo 85.355 obveznika, a u to svrhu je isplaćeno 2,5 milijarde dinara.

Poreska uprava je do sada odobrila preko 100 elemenata elektronskog fiskalnog uređaja. Na sajtu uprave obveznici mogu da pronađu spisak elemenata i proizvođača.

Iz Ministarstva finasija navode da novi model e-fiskalizacije predviđa direktnu vezu fiskalnog uređaja sa Poreskom upravom u realnom vremenu. Takođe, on podrazumeva i postojanje QR koda na svakom fiskalnom isečku, čime kupci, odnosno korisnici usluga, mogu da provere da li je račun izdat u skladu sa zakonom i čijim skeniranjem mobilnim telefonom kupac uspostavlja vezu sa Poreskom upravom i dobija informacije da li je njegov fiskalni račun original.

Obveznici fiskalizacije imaju rok da pređu na novi model najkasnije do 30. aprila 2022. godine.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime