Milion evra direktan grant EU Nacionalnoj akademiji za javnu upravu

0
Foto: Pixabay.com

Kraj godine donosi početak još jednog izuzetno značajnog dugoročnog projekta za Republiku Srbiju. U pitanju je direktan grant iz sredstava IPA 2019 Evropske komisije koji će biti poveren za sprovođenje Nacionalnoj akademiji za javnu upravu (NAJU).

Projektom je planirano da se obuči oko 255 državnih službenika na položaju, a od toga 150 novopostavljenih i oko 105 državnih službenika koji su već na položaju. Planirano je da projekat traje 30 meseci, počev od 1. marta 2021. godine i predviđeni budžet projekta iznosi milion evra.

„Izuzetno smo ponosni da je Akademija prepoznata kao pouzdan partner Evropskoj komisiji za sprovođenje ovako važnog projekta i veliki je značaj što u periodu izazova u implementaciji različitih projekata, mi ipak dobijamo sredstva za realizaciju“, izjavio je prilikom potpisivanja ugovora v.d. direktor NAJU, Dejan S. Miletić.

Svrha ovog projekta jeste jačanje integriteta, menadžerskih i profesionalnih kapaciteta državnih službenika na položaju u državnoj upravi i kao takav, projekat je sastavni deo šireg strateškog cilja uspostavljanja profesionalne i odgovorne državne uprave, zasnovane na zaslugama, koja pruža visokokvalitetne javne usluge. To je ona javna uprava koja je potrebna Republici Srbiji, njenim građanima i privredi, ali i Evopskoj uniji, dodao je Miletić.

Glavni partneri Nacionalne akademije za javnu upravu u realizaciji projekta biće Služba za upravljanje kadrovima, Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu, Generalni sekretarijat Vlade, ali i drugi organi državne uprave.

Ovaj projekat bazira se na konceptu programa obuke državnih službenika na položaju koji je Akademija razvila u saradnji i uz podršku SIGMA, i kao takav program je usvojen od strane Vlade RS za 2020. godinu.

Pored obuka, koje podrazumevaju obuke usmerene na unapređenje znanja iz ključnih oblasti za rad državne uprave i obuka usmerenih na unapređenje veština, predviđeni su i drugi oblici stručnog usavršavanja poput koučing sesija, izrade plana individualnog puta razvoja, studijske posete i tzv. jednokratnih događaja (one-off event).

Projekat će podržati pripremu i sprovođenje modernog programa sveobuhvatnog profesionalnog razvoja državnih službenika na položaju i doprineće jačanju kapaciteta Akademije u transformaciji u moderan razvojni trening centar.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime