MAT: Veća industrijska proizvodnja u Srbiji od januara do oktobra 2020. godine

0
Zaposleni i njihova prava
Foto: Pixabay.com

Industrijska proizvodnja u Srbiji u periodu od januara do oktobra 2020. godine međugodišnje je porasla 0,3 odsto, zahvaljujući rastu proizvodnje u elektroprivredi od 3 odsto, saopštili su autori mesečnika Makroekonomske analize i trendovi (MAT).

– Samo u oktobru industrijska proizvodnja je međugodišnje povećana 1,9 odsto, a presudna za dinamiku ukupne industrijske proizvodnje je proizvodnja prerađivačke industrije – naveli su stručnjaci u poslednjem broju MAT-a.

U septembru je proizvodnja prerađivačke industrije međugodišnje bila povećana za 4,1 odsto, ali je u oktobru pala za 0,9 odsto tako da ni u periodu januar-oktobar ove godine nije, kako se očekivalo, dostigla nivo iz tog perioda prošle godine, već je pala 0,1 odsto.

Proizvodnja elektroprivrede je u periodu januar-oktobar povećana za 0,5 odsto, a proizvodnja rudarstva za 2,6 odsto.

U oktobru je izvoz osnovnih metala bio upola manji i sa 156 miliona evra prethodnog meseca sveden je na 76 miliona evra.

U tom mesecu su najviše izvožena motorna vozila i prikolice i ostvaren je devizni priliv od 193 miliona evra, od električne opreme 185, prehrambenih proizvoda 173, a farmaceutskih proizvoda 151 milion evra.

Vrednost uvoza u oktobru je bila manja za 57 miliona evra, a smanjen je uvoz sirove nafte i gasa, rude metala, naftnih derivata, hemijskih proizvoda, osnovnih metala, i motornih vozila.

U oktobru je povećan uvoz proizvoda prehrambene industrije i nadprosečno proizvoda od gume i plastike.

Deficit tekućeg računa od januara do septembra iznosio je 1,7 milijardi evra i za 300 miliona ili 14,9 odsto je manji nego u istom periodu prošle godine.

Neto priliv stranih direktnih investicija od januara do septembra iznosio je 1,7 milijardi evra i manji je za 35,6 odsto nego u isto vreme 2.019. godine.

Potrošačke cene su u oktobru minimalno povećane, manje nego što je sezonski uobičajeno za taj mesec, tako da je međugodišnja inflacija ostala nepromenjena, navodi se u saopštenju MAT-a.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime