Leskovac dobio novo vatrogasno vozilo, rešen problem rada na visinama

0
Foto: Printscreen/Youtube/Jugmedia

Posle više od 30 godina rada na starim merdevinama, Vatrogasno-spasilačka jedinica iz Leskovca dobila je najsavremeniji kamion sa auto-mehaničkim lestvama koje se koriste za spasavanje i evakuaciju sa velikih visina.

Ukupna vrednost kamiona iznosi preko 800 hiljada evra, a rešiće im jedan od velikih problema, a to je rad na visinama.

„Što se tiče problema rada na visini, ja sam namerno rekao da smo mi dobili samo vozilo, ali problem time nije kompletno rešen. Dakle, ovo vozilo traži uslov da se što bliže i povoljnije pozicionira objektu koji je ugrožen i na kome došlo do požara i veoma je bitno što mi sada imamo svu tu opremu, ali moramo sada svi zajedno da radimo na tome da se stvore uslovi za njegovo potpuno korišćenje“, kazao je načelnik Vatrogasno-spasilačke jedinice Ivica Ranđelović.

Kako je dodao, ovom donacijom, Vlade Republike Srbije i Ministrstva unutrašnjih poslova, biće povećana bezbednost građana, njihovih života i materijalnih dobara, a u narednom periodu će vršiti obilazak višespratnica, naročito visokih objekata prema važećim propisima, jer će time ukazivati na probleme i opasnosti koji postoje u tim objektima i saznati koje preventivne mere moraju da preduzmu.

Dohvat merdevina doseže do 32 metara , u zavisnosti od uslova i pozicije, ali sveukupno je 30 metara.

Pored ovog kamiona, leskovački vatrogasci su dobili i ATV vozilo marke Polaris koje se koristi za prevoz tereta i evakuaciju na nepristušačnim mestima, u vrednosti od 12 hiljada evra.

Ranđelović je podsetio i na to da su u prethodnom periodu dobili i tri nova vatrogasna vozila i četiri terenska vozila najsavremenije proizvodnje sa najsavremenijom opremom koja se koristi svuda u svetu, prenosi Jugmedia.

O tehničkim detaljima novih vozila govorio je komandat Vatrogasno-spasilačkog bataljona u Leskovcu Nenad Simić, odnosno o posebnoj dodatnoj opremi koja danas nije prikazana za spasavanje i evakuaciju na visokim objektima.

„Naime, postoji spasilačko korito koje nalazi na lestvama sa kompletnom montažom i osiguranjem za toplotu i postoji nadogradnja koja se koristi za spašavanje osoba u invalidskim kolicima“, pojasnio Simić mogućnosti novog kamiona.

Prezentaciji vozila prisustvovali su i članovi kabineta grada Leskovca na čelu sa gradonačelnikom Goranom Cvetanovićem, a u njihovo ime vatrogascima se obratila Jelena Stanković.

„Ponosni smo što naš grad raspolaže stručno osposobljenim i hrabrim ljudima i zahvalni što svoj rad obavljaju kvalitetno. Grad je vaš trud prepoznao zvanično 2019. godine kada je ova jedinica odlikovana Oktobarskom medaljom za sve što činite za svoje sugrađane, a podsetiću vas i na brojne donacije grada, poput ormana, pumpe za pranje vozila i opreme, vatrogasne naprtnjače, specijalne mlaznice za gašenje požara i mnoga druga vatrogasna oprema“,  istakla je ona.

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime