Kvalitet vode u reci Krivaji bi u bliskoj budućnosti mogao da se poboljša

0
Zagadjenost reke Kivaje
Foto: Vojvođanska zelena inicijativa/Printscreen Reka Krivaja

O problemima zagađenosti reke Krivaje koja protiče kroz Mali Iđoš, razgovarali smo sa Šandorom Orosijem, rukovodiocem odeljenja za privredu, poljoprivredu, zaštitu životne sredine i komunalno-pravne poslove u Opštini Mali Iđoš.

Orosi je izjavio da Opština Mali Iđoš nema razvijenu privredu, pa samim tim i ne predstavlja velikog zagađivača reke Krivaje, ističući i da je u toku izgradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i glavnog kolektora, čime bi i kvalitet vode u reci Krivaji u bliskoj budućnosti mogao da se poboljša.

On je objasnio da velika industrijska postrojenja na izlazu iz Bačke Topole,  u reku Krivaju godinama ispuštaju otpadne vode i da je od 2. aprila ove godine voda boljeg kvaliteta u odnosu na prethodni period i da je vidno obnovljen biljni i životinjski svet.

– Dobili smo informacije od meštana iz Bajše da je na njihovoj teritoriji primećena povećana zagađenost reke Krivaje i to sa pojavom promenjene boje u sivo-belu i potpune zamućenosti, pored toga neprijatni mirisi se šire u neposrednoj blizini obale, a na površini vode je stvorena kora, objasnio je Orosi.

On je istakao da se situacija ponavlja već duži niz godina i da je tim povodom zabrinutost građana velika, te da Opština šalje prijave nadležnoj Inspekciji za zaštitu životne sredine.

Najveći problem u Opštini Mali Iđoš predstavljaju zagađivači koji se nalaze uzvodno od  opštine. Prilikom pojave zagađenja, zamućenosti ili neprijatnih mirisa opština prijavu zagađenja prosleđuje nadležnoj Pokrajinskoj inspekciji za zaštitu životne sredine.

Održavanje obale reke Krivaje vrše nadležno Komunalno preduzeće Opštine Mali Iđoš  i JKP Vode Vojvodine.

Ovaj medijski sadržaj sufinansiran je iz budžeta Opštine Mali Iđoš u оkviru prоjekta „Ekološki sat Mali Iđoš“. Stavоvi izneti u pоdržanоm medijskоm prоjektu nužnо ne izražavaju stavоve оrgana kоji je dоdeliо sredstva.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime