Krajem januara novi javni poziv za zamenu stolarije

0
opština novi bečej
Foto: Ilustracija, Pixabay

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je posle sastanka sa načelnicima okruga u Srbiji sa kojima je razgovarala o projektu unapređenja energetske efikasnosti, da će krajem meseca biti raspisan novi javni poziv za dodelu subvencija za zamenu stolarije.

U saopštenju resornog ministarstva se navodi da je samo za ovu godinu obezbeđeno 230 miliona evra za subvencije za zamenu stolarije i postavljanje solarnih panela, a da će krajem januara i početkom februara biti raspisani novi javni pozivi za oba projekta.

Smanjenje računa za 20 do 30 odsto

– Novi javni poziv za subvencije za unapređenje energetske efikasnosti raspisaćemo krajem meseca, a već u februaru novi javni poziv i za dodelu subvencija za solarne panele. Država je obezbedila dovoljno novca, kao da gradimo jednu elektranu. Imamo sve mogućnosti da omogućimo svim građanima i građankama da smanje potrošnju energije. Prvi projekat koji se završava, za koji su izdvojene 1,2 milijarde dinara, i te kako će doneti rezultate i domaćinstvima koja učestvuju smanjiti račune za 20 do 30 odsto. Na nacionalnom nivou to znači uštedu od 50 miliona kilovat-sati godišnje i, što je jednako važno, 300.000 tona manje emisije ugljen-dioksida, rekla je Mihajlović.

Grad Kragujevac izdvojio četiri puta više novca za energetsku efikasnost

Načelnica Šumadijskog okruga Biljana Stošić Ilić istakla je da ukupna vrednost projekata u oblasti energetske efikasnosti u Šumadijskom okrugu u svih sedam lokalnih samouprava za prošlu godinu bila više od 63 miliona dinara i da je potpisano 149 ugovora.

– Ove godine su sredstva znatno veća. Samo grad Kragujevac je izdvojio četiri puta više novca, a svih sedam lokalnih samouprava je opredelilo sredstva za unapređenje energetske efikasnosti u ovoj godini, dodala je.

Nova toplana u Majdanpeku

Vladimir Stanković, načelnik Borskog okruga, rekao je da su započeli veliki projekat, koji će doprineti da građani budu deo programa koji realizuje država, odnosno Ministarstvo i lokalne samouprave.

– Saradnja sa Ministarstvom omogućiće i novu toplanu u Majdanpeku, a tu praksu pratiće i drugi gradovi i opštine u Borskom okrugu, izjavio je on.

Dragana Tončić, načelnica Pirotskog okruga, zahvalila je na podršci Ministarstvu u realizaciji projekta u Pirotu i Dimitrovgradu i najavila da su planirana veća sredstva za ovu godinu u svim lokalnim samoupravama.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime