Kragujevac: Završen konkurs za energetsku sanaciju zgrada

0
Foto: Ilustracija, Pixabay.com

Na listi za energetsku sanaciju objekata nalazi se 54 stambene zajednice. Listu će grad Kragujevac dostaviti resornom ministarstvu koje će odrediti visinu subvencija za finansiranje radova.

U Kragujevcu je završen prvi Javni poziv za podnošenje prijava zainteresovanih stambenih zajednica za sticanje statusa kandidata za energetsku sanaciju stambenih i stambeno-poslovnih zgrada priključenih na sistem daljinskog grejanja.

ANA-RADOJEVIC-ENERGETSKA-MENADZERKA-GRADA-KRAGUJEVCA
Ana Radojević, energetska menadžerka Grada Kragujevca Foto: Info služba Gada Kragujevca

Energeteska menadžerka Ana Radojević, rekla je portalu Naša mesta da je na konkurs koji je zatvoren početkom febrauara prispelo 75 prijava, a nakon prve selekcije, ocenjivanja i bodovanja ustanovljeno je da konkursne uslove ispunjavaju 54 prijave.

Grad će listu odabranih stambenih zajednica dostaviti Ministarstvu rudarstva i energetike koje će odrediti visinu subvencija za finansiranje radova do 50 odsto vrednosti, rekla je Radojević.

Ona je podsetila da je projektom koji Ministarstvo rudarstva i energetike realizuje u saradnji sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj predviđena je energetska sanacija krovnih i fasadnih površina.

Primena mera energetske efikasnosti omogućiće uštedu energije za više od 35 odsto i smanjiti emisiju ugljendioksida, kazala je Radojević.

Radojević je dodala da je, pored smanjenja troškova za grejanje, drugi projektni cilj stvaranje uslova za prelazak na naplatu po utrošku svih potrošača koji sada grejanje plaćaju paušalno.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime