Kragujevac: Veliko interesovanje građana za energetsku sanaciju

0
red opstina

Građani Kragujevca koji nameravaju da uz pomoć državnih subvencija povećaju energetsku efikasnost svojih domova i uštede energente, odazvali su se u velikom broju na nedavno otvoreni javni poziv.

Cilj sprovođenja mera energetske sanacije porodičnih kuća i stanova je unapređenje energetske efikasnosti u stambenom sektoru i povećano korišćenje obnovljivih izvora energije u domaćinstvima na teritoriji grada Kragujevca.

U kragujevačkoj gradskoj upravi rečeno je za Portal Naša mesta da će domaćinstva koja dobiju bespovratna sredstva moći da računaju na niz zahvata na svojim objektima – termoizolaciju spoljnih zidova, demontažu starih i montažu novih prozora i vrata, ali i postavlajnje prateće opreme poput okapnica, prozorskih dasaka, roletni… Podrazumevaju se i prateći građevinski radovi nakon montaže prozora i vrata – postavljanje gips-ploča, gletovanje, obrada ivica i krečenje unutrašnje strane zida.

Pored toga, građani koji se odluče na energetsku sanaciju svojih kuća i stanova moći će da nabave i instaliraju kotlove na prirodni gas, zamene postojeće ili ugrade nove cevne mreže grejnih tela i pratećeg pribora. Takođe, moći će da ugrade i solarne panele i prateće instalacije za proizvodnju električne energije za sopstvene potrebe, kao i dvosmerni merni uređaj za merenje predate i primljene električne energije.

Za svaku od mera energetske sanacije ograničena su maksimalna ukupna sredstva podsticaja, a krajnji korisnik je dužan da obezbedi razliku do punog iznosa ukupne vrednosti pojedinačnog projekta. Iznos maksimalnih ukupnih sredstava po pojedinačnim merama biće određen u javnom pozivu za domaćinstva.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime