Kragujevac: Novi kolektivni ugovor za zaposlene u organima i službama Grada

0
Foto: kragujevac.rs

Sindikalni predstavnici zaposlenih u organima i službama Grada Kragujevca potpisali su juče novi kolektivni ugovor.

Kolektivni ugovor sa predstavnicima tri reprezentativna sindikata potpisao je kao predstavnik poslodavca gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić, prenosi zvanični sajt Kragujevca.

– Kao svaki običan građanin nisam u potpunosti zadovoljan radom Gradske uprave. Svestan sam da postoje pojedinci koji ulažu maksimalne napore da Kragujevac kao veliki grad normalno funkcioniše. Takođe smatram da uvek može bolje. Kolektivnim ugovorom smo pronašli mogućnost da ne samo finansijski, već i na druge načine, pomognemo zaposlene koji definitivno rade za duplo manje plate nego u javnim preduzećima. Nažalost, visina njihovih primanja je određena zakonom – rekao je Dašić.

Iako su pregovori trajali malo duže nego što je to uobičajeno, rukovodstvo grada je pokazalo razumevanje, smatra Dalibor Petrić glavni poverenik Sindikata Nezavisnost. Prema njegovim rečima pregovori su završeni povoljno po zaposlene.

Predsednik Samostalnih sindikata gradskih uprava stručnih službi i organa grada, Bogdan Ćalić, rekao je da je ustanovljena nova kategorija solidarne pomoći. Cilj je očuvanje radne sposobnosti zaposlenih u uslovima epidemije i posledica koje sa sobom nosi korona virus. Pored toga, novina su i jubilarne nagrade za zaposlene za pet, 15 i 25 godina radnog staža.

Najvažnije je to da Kolektivni ugovor daje više prava i bolje uslove rada za zaposlene u odnosu na prethodni, istakao je Novica Petrović potpredsednik Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata. Što se tiče visine plata koje se odrđuju na republičkom nivou, Petrović je rekao da su putem sindikalne centrale pokrenuli zahtev za njihovo povećanje.

Grad Kragujevac je nedavno dobio softversku platformu za bolju komunikaciju sa građanima.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime