Kragujevac: Državne subvencije za veći broj solarnih panela

0
Krov solarni panel
Foto: Ilustracija, Canva

Srbija ima dovoljno sunčanih dana za uspešnu proizvodnju čak 70 odsto struje potrebne prosečnom domaćinstvu instaliranjem kućnih solarnih elektrana.

Prema rečima Aleksandra Mihailovića, kragujevačkog stručnjaka za obnovljive izvore energije, Srbija ima bolje uslove za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora od većine srednje-evropskih zemalja.

Aleksandar je praktikant nemačke energetske zajednice. Tokom tromesečong studijskog boravka u Minhenu i drugim gradovima u  Bavarskoj, sticao je i upotpunjavao specijalistička znanja iz oblasti solarnih i vetro elektrana.

Srbija vraća deo troškova za kućne solarne elektrane, i ovaj mladi stručnjak u intervjuu za Portal Naša mesta, iskazao je očekivanje da će se naša zemlja u narednih 5 do 10 godina izjednačiti sa današnjim liderima u korišćenju ovog izvora energije.

70 procenata struje potrebne za domaćinstva iz solarnih panela

Govoreći za  Portal Naša mesta o  potencijalima Srbije za proizvodnju električne energije od sunčeve energije i energije vetra Mihailović je rekao da Srbija ima dovoljno sunčanih dana za uspešan rad kućnih solarnih elektrana koje mogu da pokriju 70 odsto električne energije potrebne prosečnom domaćinstvu.

To je velika ušteda za kućni budžet na godišnjem nivou zbog čega treba podsticati ljude da instaliraju solarne elektrane. Sada se na tržištu mogu nabaviti standardne solarne elektrane za porodične kuće po ceni od 2.000 do 3.000 evra u zavisnosti od snage. S obzirom da država refundira i do 65 odsto, to solare čini veoma pristupačnim, kazao je Mihailović za Portal Naša mesta.

Nemačka kao primer za energestku efikasnost 

skica kuće
Foto: Ilustracija, Canva

Aleksandar je istakao i da je u Nemačkoj u toku treći krug zamene dotrajale stolarije i toplotne izolacije na kućama. Time bi trebalo da se obezbedi najviši nivo energetske efikasnosti uz najveći stepen zaštite životne sredine.

„To praktično znači da će stara stolarija i fasadna termo izolacija, koja se menja biti u potpunosti reciklirana i ponovo upotrebljena, rekao je Mihailović.

Podsećamo da  se u Kragujevcu povećava broj solarnih elektrana.

Stavovi izneti u podržanom medijskom programu nužno ne izražavaju stavove grada Kragujevca koji je dodelio sredstva.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime