Koja su tri grada u Srbiji među najboljim lokalnim samoupravama?

0
sertifikati

Na svečanosti u Budvi, dodeljeni BFC SEE sertifikati gradovima i opštinama u regionu jugoistočne Evrope sa najboljim poslovnim okruženjem

Mreža za povoljno poslovno okruženje u jugoistočnoj Evropi uručila je predstavnicima 17 gradova i opština iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije sertifikate koji potvrđuju da je reč o lokalnim samoupravama po meri privrede. Za 39.000 preduzetnika i privrednih društava, kao i 900.000 građana koji u njima žive, to znači da mogu da računaju na usluge lokalne administracije po najvišim međunarodnim standardima.

Broj lokalnih samouprava iz regiona koje su dosad sticale sertifikat popeo se na 54 dok su još 33 u procesu sertifikacije. Analize su pokazale da su uslovi za poslovanje u tim sredinama 70 odsto bolji nego u gradovima i opštinama koje nemaju ovaj pečat kvaliteta, a gotovo tri puta su uspešnije u privlačenju investicija, navodi se u saopštenju Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED).

Program sertifikacije opština sa povoljnim poslovnim okruženjem u jugoistočnoj Evropi (BFC SEE) od 2012. sprovodi više od 20 institucija i organizacija iz Hrvatske, Severne Makedonije, BiH, Crne Gore i Srbije. Podršku programu dala je Vlada Nemačke putem GIZ Otvorenog regionalnog fonda za modernizaciju opštinskih usluga.

Uspeh BFC SEE programa podstakao je pokretanje inicijative za njegovu institucionalizaciju kao Business Friendly Environment platforme u okviru koje bi vlade zemalja regiona zajedno radile na regulatornoj standardizaciji, a sve u cilju boljeg pozicioniranja jugoistočne Evrope na globalnoj investicionoj mapi s obzirom na to da investitori ovaj region najčešće vide kao jedno tržište. Zato je cilj uključivanje novih zemalja u BFC SEE.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime