Kada kreće 5G mobilna mreža u Srbiji?

0
5G mobilna mreza u Srbiji
Foto: Pexels

Društvo za informatiku Srbije (DIS) ove nedelje je organizovalo okrugli sto o 5G mreži u Srbiji na kome su učestovali predstavnici relevantnih institucija.

Panel pod nazivom „Gde je i da li je zastala 5G mobilna mreža u Srbiji“ privukao je veliku pažnju javnosti, kao i prva diskusija na ovu temu koju je DIS pokrenuo početkom jeseni.

Predsednik DIS-a Nikola Marković ocenio je da su oko 5G sukobljeni interesi pojedinih kompanija i neki širi interesi. On je dodao i da to nezavisno udruženje podržava napore Ministarstva i RATEL-a.

Aukcija za 5G mrežu za devet meseci

Dragoljub Stefanović, predstavnik RATEL-a, rekao je da će do aukcije za 5G mrežu u Srbiji biti potrebno još devet meseci. On je dodao da je toliko potrebno da resorno ministarstvo donese pravilnik o minimalnim uslovima procesa sprovođenja aukcija.

– RATEL će za postupak aukcije angažovati konsultante putem javne nabavke i sa njima će biti razrađen postupak sprovođenja aukcije, istakao je Stefanović. Dodao je i da će dokumentacija za aukciju 5G mreže proći i javnu raspravu od mesec i po dana.

Predstavnik Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, Sava Savić istakao je da je sprovedeno niz regulatornih aktivnosti kako bi se mreža pete generacije što brže implementirala u Srbiji. On je dodao da je pred ministarstvom sada donošenje pravilnika kojim se propisuju minimalni uslovi.

5G mreza srbija 2022
Foto: Pixabay
Zračenje neće biti veće sa 5G mrežom

Tokom diskusije napravljen je i osvrt na strahove u delu javnosti koji smatra da nova tehnologija predstavlja opasnost po zdravlje. Stručnjaci kažu da zračenje neće biti veće sa 5G mrežom.

– Ključna stvar koju mislim da moramo razjasniti široj publici jeste da se ceo radio spektar ne upotrebljava od juče, da se upotrebljava već decenijama. Sa ovom mrežom samo drugačije i za različite svrhe. 5G samo menja način uporebe radio spektra. Nije zračenje nešto što nas prati od juče ili nešto što će se značajno uvećati ili uopšte uvećati upotrebom 5G tehnologije, rekao je Voja Gašić, zamenik glavnog urednika PC Press-a.

Na skupu je dodato da bi građanima Srbije telekomunikacione usluge bile za oko 20 odsto jeftinije, ukoliko bi na tržištu mobilnih operatora bila veća konkurencija. Uz Telekom, Telenor i A1 za investiranje u novu tehnologiju zainteresovan je i SBB.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime