„Građani sve svesniji upotrebljivosti elektronskih platformi“

0
Foto: Printscreen

Digitalizacija i razvoj elektronske uprave deo su reformskog procesa na koji smo izuzetno ponosni, a naši građani postaju sve svesniji upotrebljivosti elektronskih platformi. Više od 320 hiljada građana i 13 hiljada privrednih subjekata je tokom prethodne godine dobilo eSanduče, a 225 hiljada njih primilo je bar jedan dokument do marta 2021. godine“, poručila je ministarka državne uprave i lokalne samouprave Marija Obradović u svom obraćanju učesnicima 21. Beogradskog ekonomskog foruma.

Ona je istakla da je dvogodišnji Program razvoja elektronske uprave u Republici Srbiji, kojim je predviđen razvoj više od 300 novih elektronskih usluga i servisa za građane i privredu, utro put izgradnji najsavremenije digitalne administracije, a Strategija reforme javne uprave u svoj fokus stavila korisnike, na prvom mestu građane, zatim privredu, pa i same državne službenike.

„Samo tokom protekle godine institucije javne uprave su 10 miliona puta koristile eZUP, odnosno razmenile podatke iz službenih evidencija, čime smo smanjili odlazak građana pred šaltere, štedeći im dragoceno vreme i novac“, naglasila je Obradović.

Prema njenim rečima, veliki pomak ostvaren je i na lokalnom nivou, jer je Programom za reformu sistema lokalne samouprave u Srbiji za narednih pet godina, koji je Vlada donela u julu ove godine, prvi put u državi kreiran dokument javne politike kojim se planski pristupa daljem razvoju sistema lokalne samouprave.

Obradović je navela da je MDULS nastavilo reformski proces i tokom pandemije Kovid 19, istakavši da su osnovne funkcije jedinica lokalne samouprave uspešno izvršavane, državne mere dosledno primenjivane, a imunizacija stanovništva nastavlja da se sprovodi uz snažnu podršku eUprave.

„Srbija kontinuirano ulaže značajne napore da svoju javnu upravu reformiše i uskladi je sa standardima koji preovlađuju u Evropskoj uniji, ali, pre svega, sa ciljem da je učini efikasnijom, transparentnijom, odgovornijom i po meri svih nas“, zaključila je ministarka i zahvalila evropskim partnerima na podršci koju pružaju političkim, ekonomskim i društvenim reformama u čitavom regionu.

21. Beogradski ekonomski forum održan je 04. i 05. oktobra, a ministarka Obradović obratila se na panelu o novim reformskim programima Vlade Srbije za period 2021-2023. godine.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime