Grad Leskovac lider na polju energetske efikasnosti

0
Foto: TVLeskovac/printscreen

U kabinetu gradonačelnika Leskovca održan je drugi sastanak Odbora za energetsku efikasnost kojem su prisustvovali gradonačelnik dr sci. med. Goran Cvetanović, prof. dr Dragoljub Živković, šef Odeljenja za finansije Marija Milosavljević, direktor JKP Toplana Novica Stojanović, šef Odeljenja za društvene delatnosti Saša Mladenović, šef Odeljenja za zaštitu životne sredine Slađan Đikić, sekretar Skuštine grada Leskovca Zoran Vukašinović, direktor JKP Vodovod Staniša Ristić i energetski menadžer Gradske uprave Aleksandra Stojilković.

Nakon uvodnog obraćanja predsedavajućeg i prezentacije energetskog menadžera odbor je usvojio Energetski bilans grada za 2019. godinu, kao i nacrt Programa energetske efikasnosti Grada Leskovca za period 2020. – 2022. godine.

Inače je Grad Leskovac prvi u Srbiji uneo podatke o energetskoj potrošnji za sve objekte javne namene za poslednje tri godine, na današnjem sastanku je zaključeno da Leskovac u tom pogledu ostalim gradovima može služiti za primer. Pored toga, grad na Veternici se nalazi među četiri grada koji je ustanovio energetski menadžment i doneo energetski bilans.

Proteklih godina grad Leskovac se ubrzano angažovao u primeni mera na povećanju energetske efikasnosti. Zahvaljujući sredstvima grada i drugim izvorima finansiranja, za unapređenje energetske efikasnosti u protekle tri godine uloženo je preko 1,5 milion evra za obnovu leskovačkih škola.

Prvi put posle više decenija nešto ovako kapitalno je urađeno na školskim objektima. Radovi su obuhvatili zamenu stolarije, toplotnu izolaciju zgrada i rekonstrukciju sistema grejanja. Na taj način su ovi objekti unapredili svoje energetske karakteristike i podigli svoj energetski razred najmanje za jedan nivo.

Tako će i visina troškova izdvojena za toplotnu i električnu energiju biti umanjena.

U poslednjih nekoliko godina sprovedene su energetska sanacija Osnovne škole „Josif Kostić”, Osnovne škole ,,Vasa Pelagić”, Osnovne školeza „Trajko Stamenković”, OŠ „Svetozar Marković“, zgrada Gimnazije i Ekonomske škole, osnovne škole u Čekminu i Pečenjevcu i mnoge druge.

Značajne su i energetska sanacija objekta Centra za socijalni rad, Ustanove za odrasla i starija lica, zgradu „Srbijašume“, objekte Narodnog pozorišta i Istorijskog arhiva, dok se trenutno izvode radovi na energetskoj sanaciji zgrade Glavne pošte.

Važno je istaći i da stručna lica vrše stalnu edukaciju školske dece i podizanje svesti svih građana Leskovca o značaju energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije.

Ovo je prvi put da se radi Program energetske efikasnosti Grada za period od 3 godine i predstavlja bitan strateški dokument jedne jedinice lokalne samouprave i trebao bi da predstavlja polaznu tačku u daljem planiranju mera i aktivnosti efikasnog korišćenja energije na objektima za koje grad Leskovac iz svog budžeta izdvaja sredstva.

Ukupan izvor finansijskih sredstava potrebnih za sprovođenje Programa energetske efikasnosti grada Leskovca je 3.962.000 evra, pri čemu je iznos sredstava iz budžeta grada Leskovca iznosi 900.000 evra, dok iz transfera drugih nivoa vlasti iznosi 3.062.000 evra.

Program energetske efikasnosti Grada nakon usvajanja od strane Energetskog odbora, i perioda javnog uvida od 30 dana će se naći na dnevnom redu sledećeg skupštinskog zasedanja.

Ovaj medijski sadržaj sufinansiran je iz budžeta Grada Leskovca u okviru projekta „Eko Leskovac“. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime