Festival zelene kulture Green fest od 26. oktobra onlajn

0
zeleni festival
Foto: Pixabay.com

Pod sloganom „Kakvu budućnost želim?“ od 26. oktobra do 4. novembra u izmenjenom onlajn izdanju biće održan 11. Međunarodni festival zelene kulture „Grin fest“ (Green Fest), saopštili su organizatori.

Svi sadržaji će biti besplatni, a zainteresovani za životnu sredinu, ekologiju, klimatske promene, održivi razvoj, kao i srodne teme, moći će da pogledaju sedam dugometražnih i 49 filmova srednjeg i kratkog metra.

„Grin fest“ je pripremio selekciju najzanimljivijih i najgledanijih filmova iz prethodnih 10 godina.

Na festivalu će pored ostalog biti dostupni filmovi poput: „Riverblue: Da li moda može da spase Planetu?“ o zagađenju koje dolazi iz modne industrije, zatim „Raundap na optuženičkoj klupi“ koji ulazi u srž skandala o upotrebi glifosata i prati formiranje i rad Haškog Tribunala protiv Monsanta, „Harmonija sa deponije“ – priču o uspehu paragvajskog dečijeg orkestra koji svira na instrumentima koji su napravljeni od materijala sa deponije.

Saopštenoj je da će u selekciji biti prikazana i dva filma o hrani – „Seme: Neispričana priča“ i „Samo ti jedi: Priča o bacanju hrane“ koji osvetljavaju budućnost hrane i često neodgovoran odnos prema njoj.

Upotreba resursa je takođe u fokusu ovogodišnjeg filmskog programa kroz filmove „Rat za pesak“ i „Utovareni: Prava cena transporta“.

Filmovi kratkog i srednjeg metra su u 70 odsto iz ovogodišnje produkcije i raspoređeni su u šest kategorija.

Foto: Printscreen

Prvi put na „Grin festu“, jedan film će imati svetsku premijeru – „Riba na suvom“, nemačkog reditelja Jonasa Nelisena, o izazovima promena.

Za najmlađe posetioce pripremljen izbor animiranih filmova koji će ih naučiti kako da razumeju značaj očuvanja prirode i odgovornost prema životnoj sredini.

Obrazovni program festivala donosi razgovore sa najvećim domaćim stručnjacima na različite teme, a serija razgovora počinje 28. oktobra, temom „Da li naša odeća uništava Planetu?“, gde će moći više da se čuje o najnovijim istraživanjima najpoznatijeg genetičara Srbije Miodraga Stojkovića i najpoznatijeg klimatologa Vladimira đurđevića.

U diskusiji „Kvalitet vazduha – od evropskog do lokalnog nivoa“, 29. oktobar, moći će da se sazna kako se susedne zemlje bore sa zagađenjem, šta može da se očekuje iz novih EU paketa pomoći zapadnom Balkanu, podacima o zagađenju u Srbiji i borbi za čist vazduh u lokalnim zajednicama.

Panel „EU zeleni dogovor, priroda i klimatske promene“, 2. novembar, će objediniti teme o načinima i potrebi zaštite prirodnih resursa, instrumentima koji mogu da pomognu Srbiji da unapredi kvalitet prirode i mreži prirodnih dobara Natura 2000, koja je jedan od značajnih alata u smanjenju rizika klimatskih promena, najavili su organizatori.

Dodatni deo obrazovnog programa čine i filmovi o upravljanju otpadom, vodnim resursima i hemikalijama u Srbiji.

Svi filmovi će moći da se pogledaju na zvaničnoj stranici festivala.

Ovogodišnje izdanje „Grin festa“ su podržali Sekretarijat za zaštitu životne sredine grada Beograda, Delegacija Evropske unije, Francuski institut i ambasada Francuske, „Hajnrih Bel“ fondacija i Mreža za klimatske akcije – Evropa.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime