Dodeljeni ugovori lokalnim samoupravama za solarne panele

0
Energetska efikasnost u Šapcu
Foto: Pixabay.com

Ministarstvo rudarstva i energetike i 37 lokalnih samouprava potpisali su Ugovore o sufinansiranju programa za ugradnju solarnih panela.

Vrednost projekta iznosi oko 390 miliona dinara.

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović je prilikom uručenja ugovora istakla da je država sufinansiranjem projekata za zamenu stolarije i ugradnju solarnih panela pokrenula najveći proces koji će trajati u našoj zemlji narednih nekoliko godina, a to je proces jedne zdravije, održivije i zelene Srbije.

„To ne znači samo zelenu Srbiju i zelenu tranziciju u oblasti energetike, nego znači potpunu promenu svega onoga što ćemo raditi, načina na koji ćemo proizvoditi i funkcionisati u narednim decenijama“, rekla je Mihajlović novinarima posle uručenja ugovora.

On je dodala da se 37 lokalnih samouprava potrudilo i napravilo uslove da se pojave na konkursu koje je raspisalo Ministarstvo rudarstva i energetike za subvencionisanje postavljanja solarnih panela.

„Ove lokalne samouprave su pokazale jasnu svest o tome da neke stvari moramo da menjamo kada je u pitanju energetika, kada je u pitanju trošenje toplotne i električne energije i da uopšte nema nijednog razloga da Srbija koja kao zemlja ima ogroman broj sunčanih dana ne pronađe i nema uslove da iskoristi na taj način da pomogne svojim građanima da postave solarne panele na svojim kućama“, rekla je Mihajlović.

Navela je da su projekat zamene sotalarije i projekat ugradnje solarnih panela rezlutat zajedničkog rada Ministarstva i lokalnih samouprava i najavila da će iduće godine biti još više takvih javnih poziva i da će svako domaćinstvo u našoj zemlji imati mogućnost da zameni stolariji ili postavi solarni panel.

Među gradovima i opštinama koji su dobili sredstva na javnom pozivu su Kraljevo, Bojnik, Bosilegrad, Prijepolje, Svilajnac, Užice, Ivanjica, Vladimirci, Sečanj, Vranje, Rača, Vrnjačka Banja, Jagodina, Pećinci, Kragujevac, Novi Pazar, Smederevo, Bor, Novi Sad, Zemun, Aleksinac, Apatin…

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime