Danas uplata jednokratne novčane pomoći od 10.000 dinara za zaposlene u zdravstvu

0
Foto: Privatna arhiva

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da će danas biti uplaćeno po 10.000 dinara na ime jednokratne novčane podrške za zaposlene u zdravstvu, i da je za te svrhe iz budžeta izdvojeno 1,55 milijardi dinara, odnosno oko 13 miliona evra.

„Svi zdravstveni radnici će dobiti ovu jednokratnu pomoć od države. Kad to kažem, mislim i na one koji su zaposleni u samom zdravstvenom sistemu, vojnozdravstvenim ustanovama, zdravstvenim radnicima zaposlenim u Ministarstvu unutrašnjih poslova kao i zdravstvenim radnicima koji rade u ustanovama socijalne službe čiji se rad finansira sredstvima iz budžeta. Samo u užem zdravstvenom sistemu radi 120.000 ljudi, dok ih je zajedno sa zaposlenima uostalim službama oko 130.000“, kazao je ministar.

Siniša Mali je rekao da će novac dobiti i nemedicinsko osoblje koje radi u zdravstvenom sistemu, jer je i njihova podrška u ovoj zajedničkoj borbi neupitna – od vozača u hitnoj pomoći, pa do čistačica kojima je višestruko uvećan obim posla.

On je precizirao da će novac dobiti i medicinski radnici kako u kovid tako i u nekovid režimu, kao i da tu nije bilo dileme, jer su i oni van kovid sistema opterećeni zbog većeg broja pacijenata koje moraju da prime jer su im kolege angažovane na drugim poslovima.

Ministar se ovom prilikom zahvalio medicinarima, naročito doktorima i medicinskim sestrama, na požrtvovanom odnosu prema svojoj profesiji za vreme epidemije.

„Mi nikada nismo imali do sada ovakvu zdravstvenu krizu. Uložili ste ogromne napore da zdravstveni sistem funkcioniše u ovakvim uslovima, a kada je reč o kapacitetima i lečenju, pod ogromnim je pritiscima. Vi ste za nas heroji našeg doba. Država će učiniti sve da uslovi u kojima radite budu što bolji i dostojni rada u 21. veku“, poručio je ministar.

Mali je podsetio da su plate zaposlenih u zdravstvu samo u poslednjih godinu dana povećane oko 30 procenata, što je u uslovima krize, gotovo nezamislivo. „Prošle godine u novembru smo povećali plate medicinskih sestara za 15 odsto, a lekarima za 10 procenata. Zatim su aprilu ove godine dobili povećanje od deset procenata i sada će od 1. januara dobiti povećanje za još pet procenata“, kazao je Mali.

On je dodao i da je svestan i činjenice da su bitni ne samo materijalni status već i opšti uslovi rada u bolnicama. Ministar je napomenuo da su ove godine ogromna sredstva izdvojena iz budžeta kako bi zdravstveni sistem funkcionisao, a da je rebalansom budžeta koji je nedavno usvojen data mogućnost da se još jače nastavi borba protiv koronavirusa.

„Izdvojili smo devet milijardi dinara za završetak dve posebne kovid bolnice – u Kruševcu i u Beogradu, odnosno Batajnici. Početkom decembra biće otvorena bolnica u Batajnici i mi se nadamo da će taj novi kapacitet od 1000 ležajeva rasteretiti druge bolnice. U planu je i nastavak rekonstrukcije drugih opštih bolnica i domova zdravlja po celoj Srbiji, nabavka medicinske opreme i lekova“, naglasio je ministar.

Mali je izrazio i očekivanje da će uskoro stići i vakcina protiv koronavirusa i da će je među prvima primiti medicinski radnici, jer oni treba da budu prvi zaštićeni.„Mi zaista ulažemo vanljudske napore da nabavimo vakcinu što pre. Mnogo toga ne zavisi od nas već od toga kada će vakcina biti registrovana i proizvedena u dovoljnim količinama da bude distribuirana“, naveo je Mali ali i dodao da se pregovora sa više proizvođača.

Prema njegovim rečima, država ne može da dobije ovu bitku sama i važno je da dođe do svesti svakog građanina da od njegovog odgovornog ponašanja danas zavisi mnogo toga – i zdravlje njegovih najmilijih, ali i stanje zdravstva i ekonomije, u celini.

Ministar Mali je rekao i da je budžet Republike Srbije stabilan i da ima snage da izdrži ovu krizu.„Pažljivim planiranjem svakog dinara, mi smo uspeli da zadržimo nivo ulaganja u kapitalne projekte i infrastrukturu na zadovoljavajućem nivou kao i priliv stranih direktnih investicija koji je oko 1,8 milijardi evra od početka godine. Imamo najmanji privredni pad u Evropi i on će biti oko -1%“, zaključio je Mali i poručio da će Vlada Srbije odgovornom ekonomskom politikom nastaviti sa stvaranjem uslova za očuvanje radnih mesta i opšti rast ekonomije.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime