Da li je adresa vašeg emaila zaista vaša?

0
Foto ilustracija,pexels-torsten-dettlaff

Da li je adresa vaše e-pošte biti zaista vaša (na vašem domenu) ili ste se, iako ste registrovali svoj internet domen, opredelili za neki od besplatnih servisa e-pošte. Zašto je ovo bitno da znate?

Kada se opredeljujete za rešenje imajte na umu kako vas vide primaoci vaših poruka. Da li će oni kojima pišete više poverenja dati adresa pošiljaoca:

•           osnazivskole@gmail.com, osnazivskole@yahoo.com i slično, ili

•           direktor@nasaskola.edu.rs, upis@nasaskola.edu.rs, nabavka@nasaskola.edu.rs, ime.prezime@nasaskola.edu.rs?

Svaki put kada pošaljete imejl sa besplatnog domena (ili domena vašeg trenutnog internet provajdera) desno od znaka „@“ je naziv tog servisa ili provajdera, a tek levo od znaka „@“ je naziv vaše ustanove.

Zašto da delite svoje digitalno prisustvo sa pružaocima tehničkih usluga?

Internet provajdere plaćate, a besplatne servise e-pošte prividno ne plaćate novcem, ali ih u stvari plaćate reklamiranjem u svakoj svojoj poruci e-pošte – bilo da je šaljete ili primate. Dodatno, svaka vaša poruka koju šaljete preko tih servisa je detaljno analizirana („pročitana“), uz obrazloženje da je to neophodno zbog „poboljšanja usluge“.

Da li ste sigurni da će ti servisi zauvek biti „besplatni“?

Pitajte direktore budžetskih organizacija u Srbiji sa nekoliko stotina zaposlenih, koji su 10-ak godina koristili usluge „besplatnog“ servisa e-pošte, a onda su krajem 2021. dobili obaveštenje da će u roku od 6 meseci njihov „besplatan“ servis dobiti i svoju cenu – određeni mesečni iznos u dolarima, po sandučetu e-pošte. Za neke organizacije je to značilo novih 20.000 dolara godišnje, za servis koji je do tada bio besplatan?!

Imajte na umu da ako imate aktivan vaš veb sajt (na samo vašem domenu) vi već plaćate uslugu veb hostinga (držanje vaše veb prezentacije) koja, po pravilu, uključuje određeni broj adresa e-pošte. Zašto se odričete ove mogućnosti da vaša elektronska komunikacija bude jednoznačna i odgovara vašem profilu, a ne profilu onog ko vam pruža tehničku uslugu.

Kada odlučite da prenesete vaš postojeći veb sajt na novi registrovani domen tu aktivnost će obaviti vaša IT podrška. Uz odgovarajuće poznavanje tehničkih pravila nećete biti u opasnosti da izgubite postojeći sadržaj (tekst, fotografije, video) ali može da vam se desi da izgubite dosadašnju poziciju u rezultatima pretraživanja.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime