Cvetanović: Ulaganje u ekologiju prioritet je Leskovca

0
Foto: Srđan Conić Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović

Pitanje ekologije i zaštite životne sredine neodvojivo je od pitanja razvoja svakog grada, svake države i zbog toga je ulaganje u ovoj oblasti i povećanje svesti građana naš prioritet, rekao je gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović u intervjuu za portal Naša mesta.

– Sami smo svedoci da je ovu godinu obeležila pandemija, koja je potupno promenila način rada i način razmišljanja. I pored svih problema koje je sa sobom doneo kovid 19 mi sa našom najvećom investicijom nismo stali, naprotiv u godini koja je na izmaku priveli smo je kraju. Reč je o postrojenjeu za prečišćavanje otpadnih voda. Nedavno smo završili kolektor. Znate da smo morali da ispravljamo greške koje su napravljene u ranijem periodu, a za koje mi nismo bili krivi, istakao je Cvetanović i dodao da je kolektor konačno završen.

– Investicija je vredna 464 miliona dinara, završena su ispitivanja, probni radovi i sve je na moje veliko zadovoljstvo uspešno privedeno kraju. Takođe, završena je i linija mulja čija je vrednost oko 50 miliona dinara i ostaje samo da prođe period probnog rada koji traje šest meseci i očekujem da će celo postrojenje funkcionisati u junu naredne godine.

Cvetanović je naglasio da je investicija značajna za građane Leskovca i podvukao da će investitorima biti ponuđeni kompletni uslovi.

– Investitorima ćemo sada ponuditi kompletne uslove, a i sva seoska naselja u severnom delu grada biće priključena na kanalizacionu mrežu. Dakle, to je najvažniji posao ne samo što se ekologije tiče, nego uopšte kada govorimo o investicjama u Leskovcu, rekao bih u proteklih nekoliko decenija.

Proteklih godina dosta se govorilo i o zagađenosti vazduha u Leskovcu. Šta je urađeno po tom pitanju?

– Ono što neko nije radio decenijama unazad, moj tim i ja smo uradili za samo nekoliko godina. Moram da napomenem da je izuzetno važna investicija urađena u leskovačkim toplanama, u njenim postorojenjima u Dubočici u kojoj su ugrađeni filteri, pa je taj problem rešen. Sa izgradnjom skundarne gasovodne mreže Leskovac će siguran sam imati najčistiji vazduh u Srbiji. Najveći zagađivač je naša bolnica. Nedavno sam potpisao ugovor u Kancelariji za javna ulaganja vredan pet milijardi dinara za rekonstrukciju bolnice. To je, da vas podsetim, druga faza i ona podrazumeva rušenje postojeće kotlarnice i pravljenje novog sistema za grejanje na gas. To će mnogo značiti i samoj bolnici njenoj unutrašnjoj organizaciji, a značiće i za životnu sredinu svih stanovnika Leskovca posebno za one koji stanuju u užem gradskom jezgru.

Od kada ste preuzeli odgovornost za funkcionisanje lokalne samouprave svakog vikenda se organizuju akcije čišćenja divljih deponija na teritoriji grada. Da li će se se ovakvim akcijama nastaviti?

– To je bila moja ideja. Leskovac ima 144 naseljenih mesta i u proteklim godinama, mislim da smo obišli svako mesto, zajednicu, svako naselje. Mnogo je bilo divljih deponija. Ali kada ljudima pokažete da kao lokalna samouprava vodite računa životnoj sredini, onda i oni polako shvataju da moraju sami više da vode računa da ne bacaju smeće gde stignu. Naravno da ćemo i dalje nastaviti sa ovim akcijama. Moramo organizaciono da pojačamo rad u našim seoskim mesnim zajednicama koje moraju bolje da sarađuju i sa preduzećem “Por Verner i Veber”  i da se dogovore tačni termini za iznošenje smeća u selima da bude više kontjenera onda će i slika biti mnogo bolja a da smo ovim akcijama napravili veliki pomak mogu slobodno da kažem da jesmo i da sam zadovoljan, ali uvek može bolje.

Nedavno ste govorili i o Đermanovićevoj ulici, kakav je tu problem?

– Taj problem postoji već decenijama i nikako da se reši. Na moju inicijativu na mestu ove divlje deponije izgradićemo park. Postavićemo mobilijare i nadam se da će naši sugrađani u Podvorcu, konačno shvatiti da sami sebi prave najveću štetu. Ako i dalje nastave da bacaju smeće u parku kada bude izgrađen, onda će naša komunalna policija biti nemilosrdna u primeni zakona. Drugog rešenja nema.

Kakava je situacija kad je reč o vodosnabdevanju grada?

– Mi smo zamenili sve zastarele vodovodne cevi u najvećim gradskim naseljima i ulicama. Taj posao nastavićemo i dalje da radimo. Leskovac se snabdeva vodom iz vodosistema Barje, imamo i dalje bunare koji eksploatišu podzmne izvore i tu nemamo problem. Naš grad će u narednoj godini sa puštanjem u rad postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, uz savremenu deponiju u Željkovcu, uz vodosistem Barje, uz izgradnju sekundarne gasne mreže biti jedan od retkih u Srbiji koji će biti infrastrukturno potpuno opremljen i ekološki bezbezdan. Na nama je samo da povećamo organizacionu osposobljenost naših javnih, odnosno javno komunalnih preduzeća, a u njihovo opremanje je već mnogo toga i urađeno. U svakom slučaju Leskovac svakim danom postaje lepši i čistiji grad i nadam se da to naši građani vide, istakao je gradonačelnik Leskovca.

Ovaj medijski sadržaj sufinansiran je iz budžeta Grada Leskovca u okviru projekta „Eko Leskovac“. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime