Grad Bor: Osavremenjivanje vatrogasnog parka

0
osavremenjivanje vatrogasnog parka
Foto: Grad Bor

U okviru IPA projekta prekogranične saradnje Srbije i Rumunije realizovana je donacija tri moderno opremljena vatrogasna vozila i jedno vozilo za Štab za vanredne situacije.

Vrednost ovog projekta je 1,7 miliona evra, dok je učešće grada Bora bilo 884 hiljade evra.

Povodom osavremenjavanja voznog parka, gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić svečano je predao na korišćenje četiri vozila Sektoru za vanredne situacije u Boru i tom prilikom naglasio da je ovo pravi primer dobre saradnje lokalne samouprave i države.

– Ovo je veliki projekat koji smo svi zajedno sproveli. Ukupna vrednost ovog projekta je 1,7 miliona evra dok je učešće grada Bora bilo 884. hiljade evra. Veoma cenim i poštujem rad i trud vatrogasaca – spasilaca jer su uvek tu za građane kada je najteže. Pokazali su da su im životi ljudi na prvom mestu, da brinu o njima. Kroz ovakve projekte podižu se kapaciteti i resursi jedinica. Na nama je da budemo odgovorniji u svemu što radimo i da manje naši vatrogasci budu na terenu a da više brinemo o njima kao našim komšijama i prijateljima, istakao je Milikić.

Osnaživanje dobrovoljnih vatrogasnih društava

Vršilac dužnosti pomoćnika ministra i načelnika Sektora za vanredne situacije Luka Čaušić izrazio je zahvalnost rukovodstvu grada Bora na ovoj donaciji koja je od izuzetnog značaja za podizanje bezbednosti građana čitavog Borskog okruga.

– Grad Bor pokrenuo je program osnaživanja dobrovoljnih vatrogasnih društava i obučavanje poverenika civilne zaštite i upravo je to pravi način saradnje lokalnih i državnih struktura. Prošle godine imali su oko 900 intervencija a od početka ove godine oko 270. intervencija i uspešno su se izborili sa svim tim. Pohvalio bih i vatrogasce – spasioce i Odeljenje za vanredne situacije Bor, rekao je Čaušić.

On je dodao da se nada da će ovakvih projekata biti više iz razloga što su veoma značajni za Sektor za vanredne situacije i podsetio da su pre nekoliko nedelja predstavljena prva tri prototipa kamiona kompletno proizvedena u Republici Srbiji, te da se planira pokretanje masovne proizvodnje srpskih kamiona.

Konkurs za prijem novih vatrogasaca

Miodrag Marković, načelnik odeljenja za vanredne situacije u Boru istakao je da će ova donacija biti dodatna snaga i motivacija za što efikasniji rad.

– Nisu samo vozila pomoć koju pruža grad. Tu je i mehanizacija koja se često koristi prilikom gašenja velikih požara. Naglasio bih da zadnjih godina beležimo sve veći broj mladih kolega, pa su u poslednje tri godine zaposlena 33 mlada vatrogasca, naglasio je Marković.

Iz Sektora za vanredne situacije poručili su da je u toku još jedan konkurs za prijem novih vatrogasaca u Boru.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime