Bespovratna pomoć EU za referentne laboratorije

0
Fotografija preuzeta sa sajta mei.gov.rs

Mikrobiološka laboratorija u Institutu za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut” biće rekonstruisana i opremljena novom opremom.

Rekonstrukcija i opremanje laboratorije sprovešće Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), prenosi zvanični sajt Ministarstva za evropske integracije.

Institut “Dr Milan Jovanović Batut” su tim povodom posetili ministarka za evropske integracije Tanja Miščević, ministarka zdravlja Danica Grujičić, šef Delegacije EU u Srbiji Emanuele Žiofre, stalni predstavnik UNDP u Srbiji Jakup Beriš, šef Kancelarije SZO u Srbiji Fabio Skano i direktorka Instituta za javno zdravlje Verica Jovanović.

Tanja Miščević je zahvalila Evropskoj uniji na podršci  Srbiji i regionu tokom nedavne pandemije, posebno na pomoći u obezbeđivanju  vakcine, ali i na nastavku podrške zdravstvenom sistemu naše države.

– Upravo je ovaj projekat primer takve podrške. Predviđenih 12 miliona evra biće upotrebljeno za obnavljanje i modernizaciju tri referentne  laboratorije u Beogradu, Nišu i Kragujevcu, a razgovarali smo i o mogućnosti dalje digitalizacije i upotrebe veštačke inteligencije u svrhe daljeg unapređenja njihovog rada – izjavila je ministarka.

Ministarka zdravlja Danica Grujičić je rekla da bespovratna sredstva u iznosu od 12 miliona evra predstavljaju veliku pomoć.

– Sadašnje ulaganje, odnosno bespovratna sredstva od 12 miliona evra, predstavljaju veliku pomoć za naše kolege koji su radili predano na svim testovima koje smo morali da radimo za vreme pandemije, a koje su inače referentne laboratorije za određivanje uzročnika određenih infektivnih bolesti – rekla je Danica Grujičić.

Šef Delegacije EU u Srbiji Emanuele Žiofre je naveo da je predstavljen program koji se tiče sektora zdravlja, ali se prvenstveno odnosi na unapređenje institutskih laboratorija, ne samo u Beogradu već i u Nišu i u Kragujevcu.

– Program će se baviti digitalizacijom, registrom rizika koji će biti integrisani i radom sa lokalnim samoupravama na ovu temu. Ovaj projekat čija je vrednost 12 miliona evra koje daje EU radi zajedno sa Ministarstvom zdravlja na podizanju otpornosti celokupnog zdravstvenog sistema Srbije i podizanju kapaciteta za snalaženje u vanrednim situacijama – istakao je Žiofre.

On je dodao da je EU u proteklih 20 godina Srbiji dala ukupno 570 miliona evra samo za zdravstveni sektor kako u vidu bespovratne pomoći tako i u vidu zajmova.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime