Bespovratna podrška za gazdinstva u opštini Kanjiža

0
Program za suzbijanje sive ekonomije
Foto: Ilustacija Pixabay.com
Sa 22 poljoprivredna gazdinstva iz kanjiške opštine za dve linije podrške sklopljeni su ugovori o dodeli bespovratnih sredstava u ukupnom iznosu od 4,5 miliona dinara.
Predsednik kanjiške opštine Robert Fejstamer ugovore je potpisao sa nosiocima poljoprivrednih gazdinstava, o dodeli sredstava za nabavku mašina, uređaja i oprema za navodnjavanje, kao i za nabavku kvalitetnih priplodnih grla u stočarskoj proizvodnji.
Poljoprivrednici iz kanjiške opštine konkurisali su na javni poziv Budžetskog fonda za razvoj poljoprivrede i ruralni razvoj opštine Kanjiža u 2020. godini, prenosi Dnevnik.rs.
Za opremu za navodnjavanje namenjeno je tri miliona dinara, a za kupovinu priplodnih grla za stočarstvo 1,5 milion. Planirana sredstva za ove dve linije podrške su u potpunosti iskorišćena, a predsednik opštine Fejstamer je rekao da to znači da je važno da ove linije i u narednom periodu budu otvorene.
On je dodao da će kraju januara ili početkom februara uslediti potpisivanje ugovora sa poljoprivrednim gazdinstvima za još tri linije podrške koje još nisu zatvorene, a da se za pet linija podrške svake godine iz budžeta lokalne samouprave daje bespovrtano oko 10 miliona dinara.
– Ove linije podrške su određene u konsultaciji sa civilnim organizacijama i udruženjima koja okupljaju poljoprivrednike. Lokalna samouprava dodatno obezbeđuje podsticajna sredstva, pored toga što preko Fondacije Prosperitati jako puno poljoprivrednika dobija bespovratna sredstva, a sa druge strane podsticajna sredstva su obezbeđena preko pokrajinskih konkursa, dok lokalna samouprava pokriva ono što Pokrajina i Prospreritati propuste – rekao je Fejstamer.
Podsticajima do većeg stada
Među poljoprivrednicima kojima su odobrena bespovratna sredstva za kupovinu kvalitetnih priplodnih grla je Milan Batinić iz Zimonjića, koji se bavi ovčarstvom, koji je i prošle godine koristio podsticajna sredstva iz opštinskog budžeta, a ovog puta je dobio podršku u iznosu od 300.000 dinara.
Batinić smatra da je dobro što je lokalna samouprava Kanjiže prepoznala potrebu da pomogne stočarima, da nabavkom kvalitenih priplodnih grla uvećavaju svoja stada, u očekivanju da će to praktikovati i u narednom periodu.
– Što se mog stada ovaca tiče, do sada sam imao 110 grla, a sa odobernim podsticajnim sredstvima kupio sam još 10 kvalitetnih priplodnih grla. Da bih mogao da opstanem u ovoj grani stočarstva svakako je na prvom mestu bitna veličina stada, jer jedino ukoliko budemo uvećavali stado to je moguće. Prirodni uslovi za to postoje, pošto se salaš nalazi uz pašnjak. Uslovi su fantastični, jer je to velika prednost i pomoć što se tiče ishrane, ispašom stada sedam-osam meseci u toku godine, kada su ovce od jutra do večeri na pašnjaku, tako da im dodatnu ishranu moramo obezbediti samo za zimski period – kaže Milan Batinić.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime