Banja Topilo – zapostavljeno prirodno bogatstvo

0
topilo

Banja Topilo jedna od nedovoljno razvijenih i ne mnogo poznatih banja u Srbiji, nalazi se  25 km severno od Niša u živopisnoj dolini Toponičke reke. Smeštena je u maloj kotlini na granici prema velepoljskom ataru, u klisuri Toponičke reke, između Golog vrha i Božurišta, a u blizini Cerjanske i Biserne pećine.

Ova relativno mala i nova srpska banja čija su lekovita svojstva otkrivena slučajno, neprestano se širi, tako da su njeni današnji smeštajni kapaciteti od oko 500 ležajeva u privatnom smeštaju, uglavnom popunjeni tokom cele godine.

topiloDo nje se može stići asfaltnim putem iz Niša, sa juga i Aleksinca, sa severa, koji vodi ka selima Gornja Toponica i Vele Polje.

Na izlazu iz Toponičke klisure, u vodenici u koritu reke,nalazi se termalni izvor, poznat kao Vidrište. Sa temperaturom vode od 34 °C, voda Banje Topilo spada u akroterme ili tople mineralne vode iz grupe hipotermalnih, čija se balneološka svojstva koriste za kupanje i piće.

Početak novijeg korišćenja Banje datira iz 1954. godine, mada se Topilo u zvaničnim dokumentima opštine Niš pominje prvi put tek 1985. godine.

Od sedamdesetih godina započeo je masovniji proces naseljavanja Banje ali i pored toga, Topilo se sporo razvijalo. Meštani su sami finansirali izgradnju infrastrukture, visokonaponskog voda i  kaptirali izvore.

Glavne balneološke faktore Banje Topilo, pored klimatskih, čine termomineralne vode koje neprekidno protiču kroz banjske bazene, ali i peloidi, promena sredine, dijetetski režim, aktivan i pasivan psihofizički odmor.

Leči hronični reumatizam, bolesti želuca, creva, bubrega i mokraćnih puteva kao i bolesti nervnog sistema.

Piše: Elizabeta Vojinović

 

 

 

 

Ovaj medijski sadržaj sufinansiran je iz budžeta grada Niša u okviru projekta „Niš – grad turizma“. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.