Bajina Bašta: Završena rekonstrukcija predškolske ustanove “Neven”

0
Foto: mre.gov.rs

Uz povećanje energetske efikasnosti objekta, završetkom rekonstrukcije predškolske ustanove Neven deci će biti omogućen kvalitetniji i zdraviji prostor za boravak.

Jedan od prioriteta rekonstrukcije bila je energetska efikasnost, prenosi sajt Ministarstva rudarstva i energetike.  Zamenjena je stolarija, postavljena je termo-izolacija, rekonstruisana fasada, plafoni su spušteni, poboljšana je toplotna mreža, rekonstruisan krov uz zamenu oluka, a urađeni su i solarni kolektori.

Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike, Zorana Mihajlović, istakla je da je energetska efikasnost jedan od prioriteta i nacionalni projekat koji će doprineti smanjenju potrošnje energije, smanjiti emisije ugljen-dioksida i doneti uštede.

– Bajina Bašta u poslednje dve godine intenzivno radi sa Ministarstvom na različitim projektima. Ovaj vrtić je primer kako država i lokalne samouprave zajedno rade za dobrobit građana. Smanjenom potrošnjom energije i računi za opštinu će biti manji, kao i emisija ugljen-dioksida – rekla je ministarka Mihajlović.

Predsednica opštine Bajina Bašta Vesna Đurić apostrofirala je dugogodišnju saradnju sa Ministarstvom rudarstva i energetike.

– Nije reč samo o ovom projektu, za koji je Ministarstvo dalo 16,5 miliona, a oko osam miliona opština, već i za druge projekte u vezi sa unapređenjem energetske efikasnosti – rekla je Vesna Đurić.

Direktorka vrtića „Neven“ Rada Lazić rekla je da je vrtić počeo s radom 1977. godine i da od tada nije bilo ozbiljnije rekonstrukcije. Ona je dodala da bez podrške Ministarstva ne bi bili završeni radovi, kao i da će uštede u potrošnji biti velike.

Načelnik Zlatiborskog okruga Desimir Popović, rekao je da osam od 10 opština učestvuje u programu energetske efikasnosti. On je dodao da su projekti vredni oko 260 miliona dinara, a uštede oko 60 miliona dinara na nivou okruga.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime