Gradsko veće Niša donelo odluku o angažovanju turističkih inspektora

0
Foto: Pixabay

Gradsko veće usvojilo je izmene i dopune Pravilnika o organizaciji i sistematizaciji radnih mesta u Gradskoj upravi kojim se predviđa radno angažovanje turističkih inspektora.

„Niš je turistički grad i neophodno je da ima turističke inspektore kako bismo uveli red i u ovoj oblasti“, rekla je gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski novinarima posle sednice Gradskog veća.

Ona je podsetila da samo četiri republička inspektora u Nišavskom upravnom okrugu pokrivaju teritoriju od Kladova do Preševa i da su u Nišu radili samo po prijavi građana. Ukupno tri turistička inspektora u niškoj Gradskoj upravi sarađivaće sa republičkim turističkim inspektorima u sprovođenju odredaba Zakona o turizmu. Njihova uloga biće prevashodno savetodavna.

Pravilnikom o organizaciji i sistematizaciji definisan je broj mesta i opis poslova u Kabinatu gradonačelnice Niša. Dragana Sotirovski je napomenula da to ne podrazumeva nova zapošljavanja.

Kabinet će biti jedan operativan tim u kome će raditi oni koji su već bili zaposleni u Gradskoj upravi grada.

Govoreći o epidemiološkoj situaciji, ona je rekla da Niš ne razmišlja o proglašenju vanredne situacije.

„Planiramo otvaranje privremene kovid bolnice, najverovatnije u Čairu, koja bi bila pomoć niškom Kliničkom centru gde dolaze pacijenti od Kladova do Preševa. Za desetak dana ta privremena kovid bolnica biće spremna za prijem pacijenata“, rekla je Dragana Sotirovski.

Gradsko veće usvojilo je predlog Odluke o davanju saglasnosti na konačni nacrt ugovora o javno privatnom-partnerstvu za vršenje usluga zamene, rekonstrukcije i održavanja dela sistema javnog osvetljenja na teritoriji grada Niša.

Ovim projektom biće zamenjene svetiljke javne rasvete, a garantovana ušteda električne energije je 73,37 odsto. Privatni partner obavezuje se da postavi novu LED rasvetu u roku od devet meseci, da je održava u narednih 15 godina i da garantuje navedeni obim uštede u električnoj energiji.

Grad u implementaciji ovog projekta neće imati dodatna izdvajanja, rekli su novinarima načelnik Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj i planiranje Dušan Radivojević i direktor JKP „Parking servis“ Dejan Dimitrijević.

Osim znatne uštede u budžetu, nova javna rasveta je u funkciji zaštite životne sredine i zaštite zdravlja ljudi.

Gradsko veće donelo je odluku o učešću Niša u realizaciji projekta „Upravljanja staklenom ambalažom na zapadnom Balkanu“ koji sprovodi GIZ po nalogu nemačkog Ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ) i u partnerstvu sa kompanijom-operaterom „Sekopak“ (Beograd), kao i Nacionalnom alijansom za lokalni ekonomski razvoj (NALED).

U gradu i niškim selima biće postavljeno 300 tipskih posuda za primarno prikupljanje staklenog otpada, najavila je gradska većnica Sonja Milojković.

Grad Niš nema finansijske obaveze po ovom projektu. Opšti cilj projekta je unapređenje sakupljanja i adekvatan tretman staklene ambalaže, razvijanje adekvatnih biznis modela primenjivih u jedinicama lokalne samouprave i jačanje svesti građana o značaju reciklaže staklenog otpada.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime