Dela Šumanovića nakon mnogo godina pred Nišlijama

0
sumanovic

Nakon tri decenije ljubitelji umetnosti imaju priliku da uživaju u jedinstvenoj postavci pod nazivom „Poslednja decenija Save Šumanovića“ koja je upriličena u  u Oficirskom domu u Nišu.

Izložba je plod saradnje Galerije slika „Sava Šumanović“ iz Šida i Galerije savremene likovne umetnosti Niš. Podržana je od strane Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Autorka izložbe dr Vesna Burojević, direktorka Galerije u Šidu, sačinila je izbor
od 27 slika Save Šumanovića nastalih u periodu od 1932 do 1942. godine. Poslednja decenija života i rada Save Šumanovića obeležena je izuzetnim stvaralačkim poletom. Od popisanih 793 dela koja čine ukupnu umetničku zaostavštinu Šumanovića, 576 slika pripada Šidskom periodu. Stvarao je po ciklusima, a ističu se dominantne teme: pejzaži Šida i okoline kao i ženski aktovi. Sam je svedočio da je radostan što je kao prvi došao da „svojim slikarskim okom pređe preko nevinih, netaknutih, čistih i raskošnih sremskih njiva, preko ravnih polja i krivudavih puteva“.

Tokom poslednje decenije Šumanović je slikao i mrtvu prirodu (vaze s cvećem ili posude sa voćem sa vezenim stoljnakom u prvom planu ili draperijom u pozadini) i cikluse Dečiji likovi i Dečije glave – četrdesetak slika svetlog kolorita sa dopojasnim likom deteta na neutralnoj pozadini. Likovi su definisani tipski ali sa zadržanom individualnošću svakog od njih – navodi se u katalogu izložbe.

Na  svom kratkom životnom i umetničkom putu, Sava Šumanović uspeo je da postane jedan od najznačajnih srpskih umetnika. Pripadao je slikarskoj generaciji koja je posle Prvog svetskog rata uvela našu umetnost u savremene evropske tokove.

Izložba u Nišu sadrži izbor slika Save Šumanovića različitih žanrova, svih ciklusa. Prethodno, niška likovna publika imala je priliku da vidi Šumanovićeva dela 1972. i 1988. godine. Postavka koja  izaziva veliko interesovanje niške javnosti trajaće do 20. oktobra.

 

Piše: Elizabeta Vojinović

 

 

 

 

 

 

Ovaj medijski sadržaj sufinansiran je iz budžeta grada Niša u okviru projekta „Niš – grad turizma“. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime