Filmski susreti – najbolja filmska ostvarenja pod zidinama drevne tvrđave

0
1566371381462blob

U Niš se dolazi iz mnogo razloga. Jedan od njih je jedinstveni festival na ovim prostorima, a to je Festival glumačkih ostvarenja domaćeg igranog filma i jedan od najstarijih filmskih festivala u regionu – Filmski susreti . Reč je o manifestaciji koji ima izuzetan značaj ne samo za Niš već čitavu jugoistočnu Srbiju. Do 30. avgusta biće prikazano dvanaest filmova u zvaničnoj konkurenciji, među kojima su Kralj Petar Prvi, Četiri ruže, Ajvar, Teret i drugi, saopštili su organizatori. Na samom otvaranju, istaknutoj glumici Gorici Popović, uručena je nagrada Udruženja filmskih umetnika „Pavle Vuisić“. Pored ove nagrade, biće uručena i ostala priznanja za umetnička dostignuća na samom zatvaranju manifestacije. To su nagrade za najboljeg glumca i glumicu, Car Konstantin i Carica Teodora, Naisa-gran pri festivala, povelje za najbolje uloge, Ona i On-priznanje koju tradicionalno dodeljuju Večernje novosti,kao i FIPRESCI nagrada.

1566372240050blobZadatak festivala je da prezentuje i afirmiše filmska  dostignuća u celom regionu, u saradnji sa produkcijama bivših jugoslovenskih republika ali i sa  Bugarskom, Rumunijom, Grčkom. Najstariju manifestaciju posvećenu igranom filmu prati bogat program koji  pored filmskih projekcija, obuhvata i promocije najnovije filmske literature, tribine o glumi, okrugli sto, brojne izložbe, prigodne koncerte, promocije knjiga o  filmskoj glumi i glumcima. Ova jedinstvena smotra glume koja je osnovana 1966.  iz godine u godinu privlači sve veći broj turista. Poseban značaj ove godine je taj, što je urbani simbol Grada Niša hotel Ambasador ponovo otvorio svoja vrata za sve glumce, glumice, scenariste, reditelje, filmske radnike ali i turiste i ljubitelje sedme umetosti. U slavno doba  gosti ovog grandioznog hotela bile su  najveće holivudske zvezde: Elizabet Tejlor i Ričard Barton  a godinama su u njemu odsedali i družili se sa nišlijama tokom nezaboravnih  festivalskih dana velikani jugoslovenskog glumišta: Pavle Vujisić, Bata Živojinović, Rade Šerbedžija i mnogi drugi.

Olakšavajuća okolnost je i ta što je na samo 4 km od centra grada i Aerodrom „Konstantin Veliki„koji beleži konstantan rast broja putnika. Razvoj avio saobraćaja u ovoj vazdušnoj luci ima pozitivni trend rasta, pa  će projekcija od oko 420.000 putnika na godišnjem nivou u 2018. biti i ostvarena”.-navodi se na Sajtu Grada Niša.

Dakle, ljubitelji sedme umetnosti, svi koji žele da u vreme festivala ali i u bilo koje doba godine, upoznaju drevni grad na Nišavi imaju priliku da dođu kolima, autobusom, avionom. Turisti imaju mogućnost da nauče nešto o bogatom kulturno-istorijskom nasleđu, probaju autentične specijalitete ovog kraja, upoznaju nišlije, slikaju se sa omiljenim filmskim zvezdama, uživaju u najboljim filmskim ostvarenjima pod zidinama drevne Tvrđave i konačno saznaju odgovor na pitanje „Kude je taj Niš?„ kako i  glasi naziv filma koji će zatvoriti ovogodišnju svetkovinu glumačkih ostvarenja.

Piše: Elizabeta Vojinović

 

 

 

 

 

Ovaj medijski sadržaj sufinansiran je iz budžeta grada Niša u okviru projekta „Niš – grad turizma“. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime